• idag
  21 sep
  14°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Andra rutiner i kyrkan i skuggan av corona

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I församlingen rullar de flesta verksamheter på som vanligt, som öppet hus med fika. som Irene Brolin och Kerstin Pettersson besökte, här synd de tillsammans med Anna Lööf. De är dock oroliga men oron visar sig mest då de sitter själva och funderar.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Den femte pandemin som drabbat världen, Covid-19 eller coronaviruset, innebär även restriktioner i kyrkan, som i fridshälsning och nattvard. Men de flesta verksamheterna rullar ändå på som vanligt, än så länge.

Kramar och handhälsningar är något man nu undviker även i Degerfors-Nysunds och Karlskogas församlingar, vilket bland annat innebär att deltagarna i söndagens gudstjänst endast nickar till varandra då det är dags för fridshälsningen.

Orsaken är förstås försiktighet för att inte sprida coronaviruset.

– En annan sak vid just nattvarden är att vi ska vara tydliga med att man ska doppa oblaten med varsamhet och undvika att fingrar kommer i kontakt med nattvardsvinet, säger Leif Helge, informatör i Karlskoga församling.

Öppet hus

Annars rullar verksamheterna på i de två grannförsamlingarna. I Degerfors hade man som vanligt öppet hus med kaffeservering under torsdagen.

– Vi har inte satt in speciella åtgärder just nu, annat än att vi ska undvika kramar och att ta i hand, men vi tar det dag för dag och lyssnar in myndigheternas rekommendationer, säger församlingsassistent Lina Nilsson.

– Personal och övriga som är förkylda ska inte jobba eller besöka oss, men det är inget vi gått ut med på hemsidan utan följer bara allmänna rekommendationer. Speciellt eftersom vi besöker äldreboenden och har tät kontakt med många äldre. Vi ska ha bingo nu på ett äldreboende och har inget hört om att vi inte skulle kunna ha det, säger Lina Nilsson vidare.

Efter lunch på torsdagen kom dock besked från Degerfors kommun, om besöksförbud på kommunens äldre- och gruppboenden, varför församlingen ställde in bokade besök på Letälvsgården och Västergården.

Kulturveckan

Lina Nilsson berättar att personalen kontinuerligt håller koll på nya rön och information, för att hålla sig uppdaterade och än vet man inte hur det kommer bli med den stundande Kulturveckan, sista veckan i mars.

-Just nu är det ju en gräns vid sammankomster över 500 personer, men vi får se, säger Lina Nilsson.

– Här är det kanske inte 500 personer som kommer men ändå många äldre, så vi får vänta och se, säger Anna Lööf, diakoniassistent och samordnare för Mötesplatsen.

Stanna hemma

Enligt Leif Helge har man fått en diger lista med rekommendationer att följa, mycket är allmänna råd om möten, resor, hygien och gästarbetare.

Samtidigt trycker man hårt på att regeringen slopar karensdagen, så att den personal som känner förkylningssymtom ska stanna hemma och många anställda har också möjlighet att jobba hemifrån, om det behövs.

Just för att man nu har mindre personal har församlingsexpeditionen i Karlskoga stängt för besök, men telefonservicen fungerar som vanligt.

– Vi kanske inte är så oroliga för egen del, men vi kan bära med oss smitta och måste visa respekt för det. Enklast är att tänka "hur agerar jag i magsjuketider" och följa samma rutiner som då, säger Helge.

Inställt

En del arrangemang har ställts in i Karlskoga, bland annat ett arrangemang för kvinnor i Söderkyrkan den 21 mars, liksom orgelinvigningen i Skogskyrkogårdens kapell 25 april.

– Men det beror på att orgelbyggarna är från Italien, så det är inte riktigt läge och där behöver inte vi bekymra oss om besluten, det gör italienska och svenska myndigheter, säger Helge.

På torsdagen gick man även ut med information om att konfirmandresan till Polen i början av april, där 30-talet personer skulle delta, ställs in. Hur det blir med nästa konfirmandresa till samma plats är ännu inte beslutat.

I nattvarden sa man undvika att fingrar kommer i kontakt med vinet
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.