• idag
  25 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  26 okt
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  27 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi ska hjälpa sjukvården

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Ibland behöver jag bli påmind om hur insnöad jag är i min egen lilla värld. Att det finns stora, viktiga saker man måste ta sin del av ansvaret för. Som nu i corona-tider.

Egentligen skulle jag sitta på balkongen i Guardavalle nu med en bra bok, ett glas vin och några mandelbiscotti. Blev ju naturligtvis ingenting med det – Italien är ju inte landet att åka till. Plan B var att jag skulle roa mig med teater och ishockey i helgen. Blir ju ingenting med det heller. BIK på tv är det närmsta jag kommer.

Som den bortskämda människa jag är så har jag gnällt över detta, och fått en del medkänsla.

Tills en mig närstående klok person spände ögonen i mig och sa ”Skärp dig nu! Det är väl inte du som har problem!”.

Så väldigt sant.

Jag borde vara glad och nöjd att vi inte längre kan resa som vi vill, att större folksamlingar förbjuds och att det jag upplever som min ”rätt” att umgås och roa mig beskärs. Att sinka och på sikt stoppa spridningen av corona måste ju vara allas första prioritet.

Inte för att jag tror att jag skulle dö om jag blev smittad. Ärligt talat upplever jag att det i min närhet bara är min far och mina före detta svärföräldrar som skulle löpa risk att bli livshotande sjuka om de smittades. Men hur många skulle jag riskera att smitta indirekt? Hur många sköra vänner och släktingar har mina arbetskamrater? De jag tränar ihop med på gymmet? Jag vet inte.

Och alla som drabbas tär på sjukvårdens resurser. Vi ringer, vi vill ha information och uppmärksamhet. Vi ska ha medicin. Vi kanske till och med behöver vård på sjukhus. Och det tär naturligtvis på de vårdresurser vi har.

Just därför måste jag – vi alla – ta vårt ansvar och göra vad vi kan för att försöka dra ut på smittspridningen så mycket som möjligt. Och det gör vi genom att på alla sätt vi blir rekommenderade dra vårt strå till stacken för att inte sprida corona vidare.

På tidningen och i NWT-koncernen som helhet pågår arbetet för fullt för att inte vi som en stor koncern ska bidra till smittspridningen. Det finns också planer för hur vi säkrar vårt uppdrag att leverera nyheter även om något eller flera av tidningshusen skulle drabbas av corona.

Samma krismedvetenhet måste vi alla ha även på fritiden. Se förbi att det är ”jäkligt trist” att inte kunna göra det ena eller det andra. Utan helt enkelt låta bli. Undvika riskbeteende.

Då vinner vi tid. Tid som kan användas till att bättre kunna ta hand om de som trots alla försök att stoppa epidemien drabbas.

Och det är du och jag som kan se till att det händer.

Inte någon annan.

Catarina Lindström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlskoga Tidnings politiska linje.