• idag
  2 juli
  18°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Katter skapar berättelser!

Familj
PUBLICERAD:
Det slår inte fel, när jag sätter nyckeln i låset och öppnar dörren står mina båda kattdamer där och tittar förväntansfullt på mig.

De stryker mig längs benen och väntar på att jag skall slå mig ner i soffan så att de kan hoppa upp och sätta sig där de också – för att mysa.

Vi vet dessutom, genom forskning, att ha en spinnande katt i sitt knä inte bara är mysigt i allmänhet, det har dessutom en positiv inverkan på allmänhälsan. Man löper mindre risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Vidare har man kommit fram till att kattägare är mindre stressade än andra. Vi som lever med katter visste redan detta, men nu är det också evidens på detta.

Katter skapar historier, det finns det otaliga exempel på i litteraturen.

De senaste åren har det skrivits många böcker om katter och deras enastående förmåga att skapa mening för de människor som de kommer i kontakt med. Gamla böcker har tryckts i nya upplagor.

Några av de gripande berättelserna är till exempel om bibliotekskatten Dewey, som en kall vintermorgon hittades rädd och frusen i bibliotekets inkast i den lilla staden Spencer i Iowa. Katten Dewey blev en symbol för hela staden och människor vallfärdade från hela världen för att träffa Dewey. När Dewey dog stod hans dödsruna att läsa i mer än 300 tidningar runt om i världen.

Att katter har olika förmågor, till exempel att till och med känna av när någon skall dö, skildras av läkaren David Dosa i boken om sjukhuskatten Oscar. När en patient på demensavdelningen i Providence, Rhode Island, vårdas i livets slutskede och håller på att dö har katten Oscar för vana att lägga sig i sängen hos patienten. Ingen vet varför han gör så och det slår aldrig fel, men han ger tröst till livets slut.

James Bowens fantastiska berättelser om gatukatten Bob skildrar på ett rörande sätt hur Bob, bokstavligen talat, räddade livet på James, som levde ett hårt liv på Londons gator. James förändrade sin livsstil och turnerar runt hela världen med Bob på sin axel.

Många av oss kanske kommer ihåg galna ko-sjukan och att Sverige faktiskt var ett av få länder i Europa som inte drabbades, vilket kan ha berott på en katt som plötsligt uppvisade konstiga symptom. En energisk veterinär, tillika forskare på lantbruksuniversitetet i Uppsala, menade att ”det är nåt skit med maten”. Han och hans kolleger misstänkte att hund- och kattmaten på burk inte var helt okay. De visade sig ha rätt och en gigantisk apparat drogs igång när det gäller djurfoder i Sverige och nya regler för vad djurfodret fick innehålla. Om bland annat detta skriver Erik Fichtelius i Historiska katter.

Det finns många gripande berättelser om katter och deras enastående liv och hur mycket kärlek, mening och klokskap de har skänkt människor som haft förmånen att ha en katt i sin närhet.

När mina katter lägger sig i mitt knä känner jag hur lugnet infinner sig, och det dröjer inte länge förrän spinnandet övergår till en djup sömn. Jag kan sitta länge och känna andetagen och värmen de utstrålar. Det känns som rena hälsokuren. Nu vet vi ju att det inte bara är en känsla utan att det dessutom är vetenskapligt bevisat.

Kristina Lundberg

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.