• idag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

För bra för att vara sant

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten menar att heltidsprojektet inte blev som det var tänkt.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Under 2019 fick 40 medarbetare gå upp till heltid i Degerfors kommun.

Det låter jättebra men man hade ingen finansiering till det. Istället har Socialnämnden fått ca 4,5 miljoner i extra löneutbetalningar. Meningen med heltidsprojektet är att det ska vara kostnadsneutralt alltså inte kosta några extrapengar. Tyvärr så har det inte följts upp och skattebetalarna får nu betala kalaset eller i värsta fall om man inte får ner vikariekostnaderna med den summan så kanske kommunen kommer att tvingas låna till det.

Det är politikernas ansvar att ha koll på inkomster och utgifter. Vänsterpartiet påtalade det här under hösten och då fick vi i nämnden se på en film från SKR som visade teoretiskt vad det går ut på och att det inte ska kosta något extra. Mycket fungerar i teorin men kan vara knivigare i praktiken. Det är viktigt att nogsamt följa sådana dyrbara projekt så inget går fel.

Vi anser det var ekonomiskt oansvarigt av majoriteten att säga att man skulle fortsätta med etapp 2 innan man fått ner vikariekostnaderna. För ett lyckat heltidsprojekt krävs delaktighet och kommunikation med personal samt löpande ekonomisk uppföljning.

Nu har tillförordnad förvaltningschef stoppat etapp 2 på heltidsprojektet. Hoppas nu bara att den politiska majoriteten stoppar den stora blödning som fortgår fortfarande i socialnämnden. Annars riskerar socialnämnden att fortsätta öka underskottet. Idag ser prognosen ut att bli – 46 miljoner.

Anneli Mylly ( V )

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.