• torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Hur kort får minnet vara?

Insändare
PUBLICERAD:
Debatten om Degerfors budget går vidare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Det är alltid vanskligt att kasta sten – speciellt när man sitter i glashus. Det är vad det forna kommunalrådet och ordföranden i socialnämnden Anita Bohlin Neuman ägnar sig åt.

Hon säger att majoritetens budget för institutionsvård är orealistisk. I så fall är orealistiska budgeter ett återkommande fenomen. För vad har nämnden gjort tidigare under Anitas ordförandeskap? Jo, lagt för låg budget under föregående år för institutionsvård. Bohlin-Neuman antyder även i sin insändare att vänsterpartiets skuggbudget för 2020 skulle vara räddningen för att få en budget i balans för institutionsvården. Den som har minnet intakt tycker måhända att det är förvånande. Vad det handlar om är att (v) ökat på anslaget med 1,7 mkr. Det rätar inte upp situationen utan är en droppe i havet, sett i relation till det läge vi befinner oss i.

Insändaren som besvaras:

När Anita påstår att majoriteten skulle vara rädda för besparingar, får du ursäkta oss att vi ställer frågan; Har ni tappat minnet om vad som sagts på våra sammanträden? När vi tillträdde som majoritet fanns det en tjänsteskrivelse om att en omorganisation inom socialförvaltningen borde genomföras. Den hade legat i (v)äntläge sedan hösten 2018. Den borde ha kommit upp för beslut och åtgärd mycket tidigare, om man tittar på det underskott man haft i nämnden innan.

Vi hade även ett negativt utfall på personalkostnader under 2019 på 10 mkr. Men hur såg det ut 2018? Då var det också 10 mkr back, så utfallet verkar vara återkommande. Det vi kan se, är att man pytsat in tillfälliga statsmedel för att vända ett underskott till ett positivt resultat. 2019 kunde inte samma trollspö svingas så röda siffror blir svarta. Några statliga medel fanns inte att tillgå. Det här borde de som styrde nämnden tidigt ha flaggat för, så frågan vi ställer oss är; Varför satte ni inte in åtgärder när ni visste att socialnämnden stod inför stora underskott från och med 2019 och framåt? Ni visste ju att de s k flyktingpengarna inte skulle kunna rädda situationen längre.

Ni hade även ett underskott på bemanningssjuksköterskor. Inte heller här kan vi se att ni agerade. Det har vi gjort och nu går kontot på plus. Vi har också satt in åtgärder för att få ordning på ekonomin inom hemtjänsten. Här tillsatte ni ett hemtagningsteam och fastslog att det skulle vara kostnadsneutralt. Men kartan stämde inte överens med verkligheten. Den visade att det som skulle gå jämnt ut, kostade oss över 700 tkr på bara fem månader. Även här har vi som sagt agerat.

Vänsterpartiet kan gärna hävda att vi inte är trovärdiga eller att vi underhåller sanningen. Men verkligheten är inte den ni regelbundet torgför i lokaltidningen och som ni vill få den att framstå – att ni glada och nöjda inte överlämnat något underskott till nästa majoritet. Faktum ÄR att vi nu jobbar med att sätta in åtgärder som skulle ha gjorts för länge sedan av det styre som istället föredrog att skjuta problemen framför sig.

Johanna Svärd (s), ordförande i socialnämnden

Leif Spånbo (L), vice ordförande i socialnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.