• idag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Klimatförändringen måste stoppas,

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten menar att vi behöver riktiga skogar, med biogisk mångfald.
Foto: Vinai Dithajohn / Greenpeace
Vi behöver lugna och bra relationer mellan människorna, trygg tillgång till mat, ett fungerande näringsliv, kuster som inte försvinner i havet, riktiga skogar med biologisk mångfald, pålitlig uppvärmning av våra bostäder och transporter som inte förstör barnens framtid. Allt detta hotas av en allt snabbare klimatförändring.

Vi måste få en politik som tar tag i grundproblemet, nämligen alla nya koldioxidutsläpp från exempelvis våra transporter. Men den politiken saknas helt. Sedan 2015 har vi lagt 4,7 miljarder kr i en pott som företag, föreningar och kommuner kan önska sig bidrag ur.

Vår klimatpolitik kostar miljarder, men ger väldigt dåligt resultat. Det är sorgligt och onödigt. För det finns en politik som ger bättre resultat, utan att belasta staten ett dugg. Den kallas Avgift och Utdelning och den ger ett omställningsbidrag till alla medborgare, så att vi själva får välja hur vi kan leva med allt mindre koldioxidutsläpp.

Men detta låter dyrt? Ja, det blir stora belopp och det mesta bör gå till barnfamiljer, landsbygd och glesbygd, men för staten blir det helt gratis. Avgift och Utdelning finansieras nämligen genom en stigande avgift på just sådant som förstör klimatet, alltså koldioxidskapande bränslen. Både fossila och biobränslen.

Lars Almström, Klimatsvaret

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.