• torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Snabbanalys: En lösning i BIK:s anda

Ishockey
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Handen på hjärtat: hade du hört talas om Karl Helmersson innan i dag? Det här är en tränarlösning som ”luktar” BIK lång väg.
Den påminner mycket om när Leffe Strömberg och Niklas Czarnecki presenterades som nya BIK-tränare.

För gemene man okända tränare utifrån. Men med gedigen erfarenhet utan att ha varit huvudtränare på elitnivå. Ungefär i liknande ålder, en ålder som indikerar att de har hunnit få en hel del erfarenhet av livet.

Både när det gäller Strömberg och i nästa steg Czarnecki blev det mycket bra resultat för BIK. Karlskogalaget var med och bråkade med de bästa i allsvenskan och etablerade sig som ett pålitligt lag på tabellens övre halva.

Jag citerade inte bråkade. För det var just bråkade, störde och fick motståndarna ur balans som laget gjorde många gånger. Det var en skräck för motståndare att komma till Nobelhallen. Jag minns en spelare som senare hamnade i BIK som beskrev det så här då han hade spelat i ett konkurrentlag: ”det var nästan så man önskade att vakna med feber på matchdagen för att slippa komma dit”.

I grunden fanns alltid gruppens bästa trots att det fanns många olika karaktärer och personligheter i laget. Och så har det fortsatt.

Trots skrev jag. Kanske tack vare att det accepterats att man varit olika och att man fungerat olika som människor. Bara grundinställningen varit: lagets bästa före jagets bästa.

BIK har sedan dess förändrats till ett spelande lag. Ett mycket sevärt lag om man föredrar teknisk briljans med klubba och puck. Den senaste säsongens lag har varit det mest offensivt balanserade jag sett på 2000-talet. Min gissning är att BIK i fortsättningen strävar efter att ha behålla sin fart och sin kreativitet men i större utsträckning, så som "förr", störa och irritera motståndarna.

Jag hade pratat med Helmersson en gång tidigare. I vintras efter att Karlskogakillen Tobias Sjökvist råkat ut för en allvarlig skada. Jag ville skaffa mig en bakgrund om vad som hänt innan jag ringde Tobias pappa Niklas för att få ett telefonnummer och för att höra om han var hemma från sjukhuset. Helmersson tränade då Tranås. Ingen som var i närheten att passa när jag sökte på Helmersson och Tranås på hitta.se.

Jag fick upp en tanke i huvudet. Mariestad. Kanske. Han som spelade i Skellefteå när det blev avancemang till högsta serien här i Nobelhallen. Och senare blev lagkapten i Västerås. Hade inte något sagt att han kom från Mariestad även om han spelade i Frölunda som junior. Och jodå, där fanns en Karl Helmersson i ungefär passande ålder. Så jag ringde och det visade sig vara rätt. När jag senare på kvällen sökte på eliteprospects.com, den förträffliga statistiksidan, kom Per Helmersson upp först. Men det visade sig att det inte fanns statistik på honom som tränare. Dock stod det: Brother: Karl Helmersson. Och det var han som informerat mig tidigare under kvällen om Sjökvist.

Det här är en fortsättning i den anda som BIK jobbat efter tidigare, och måste jobba efter med anledning av klubben inte har ekonomiska muskler att ge sig in och buda på etablerade tränare som jobbat på högsta nivån. Jag tror att den passar föreningens karaktär och folklighet alldeles utmärkt.

Om sista stycket är sant får var och en bedöma själv. Vad ska man tro? BIK:s klubbchef Torsten Yngveson fick besök på kansliet nyligen. En besökare som gärna går runt och informerar sig bland kanslipersonalen. Ett annat sätt att uttrycka sig: någon som snokar runt och lägger näsan i blöt. Den informationstörstande/nyfikne besökaren började prata blivande tränare. ”Det blir nog han Helmersson som tränat Mariestad och Tranås.

Det har ju gått bra för hans lag”. Yngvesons ansiktsform ska, enligt uppgift, ha förvandlats från helt normal till mer än snarlik en amerikansk fotboll som placeras för en spark för en extrapoäng. Häpnaden gjorde ansiktet minst sagt avlångt.

Och BIK:s kombinerade sport- och klubbchef ska ha ryggat tillbaka som den amerikanska fotbollen gjort om den kunnat känna vilken attack som snart väntade… Men han hade snart rättat till ansiktsdragen och besökaren cyklat vidare mot nya människor att konversera/tjata hål i öronen på.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.