• idag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Till minne av Margita Magnusson

Familj
PUBLICERAD:
Foto: FREDRIK PERSSON
En medlem och färgstark kvinna har lämnat oss.

Margita visste redan i tonåren var hon hade sin ideologiska kompass. Rättvisa och solidaritet var hennes ledord. Det kom att påverka hennes engagemang i fackliga och politiska sammanhang och genom internationella insatser. Mest känd här i Karlskoga är hon väl för det arbete med hjälpsändningar som gick till Polen och där sjukhus från Örebro län och flera andra län skänkte utrustningar som skulle bytas ut. Utrustningar som var fullt funktionsdugliga. De polska myndigheterna höll ögonen på henne och hennes medhjälpare när de reste i Polen och spännande berättelser om de resorna har jag fått ta del av.

Så småningom blev Karlskoga Församling och Karlskoga kommun involverade i verksamheten och ett utbyte av både teknisk art och via skolorna startades. Margita var också en av eldsjälarna att starta folkhögskola i Polen med ABF som förebild. LO i Örebro län och Linköpings universitet var ett par av de organisationer som stöttade projektet. Det kom att kallas Skandinavisk Folkhögskola.

Hon fick också utmärkelser. I Jordanóws kommun i Polen blev hon hedersmedborgare nr 16 som tack för sitt arbete samt gåvor av bland annat katolska kyrkan. Av Karlskoga kommun fick hon en minnesplankett och hon och hennes medarbetare fick Arbetarrörelsens Internationella Centrums stipendier. Svenska Målareförbundet tilldelade henne ett år sitt kulturstipendium.

Margita var en person som inte gjorde stort väsen av sig men hennes arbete har lett till att hon hjälpt till att förbättra livet för många människor. Vi minns henne med tacksamhet och sänder våra tankar till dottern Ingrid med familj.

För socialdemokraterna

Solveig Olsson

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.