• idag
  16 juli
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  18 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  19 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  20 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Det trotsiga hoppet!

Familj
PUBLICERAD:
Mamma, mamma! Jag har så ont i huvudet. Kan jag få en antabus? sa femåringen

Familjen var jourhem för unga missbrukare. På morgnarna brukade mamman dela ut antabus som gör att ingen kan dricka alkohol utan att bli rejält sjuk. ”Jag har en son på fyra och vill så gärna komma bort från missbruk och kriminalitet”, suckade en ung man. Sen såg han mig i ögonen och jag kunde läsa att hoppets seger över erfarenheten hade fått en rejäl törn.

Varje dag hör vi om krig som dödar, traumatiserar och driver skaror av förtvivlade på flykt. Människor används som brickor i ett spel. Coronaviruset sätter skräck i jordens länder och världsekonomin är i fritt fall. Samtidigt minskas koldioxidförbrukningen drastiskt och vi tvingas åter konstatera att den makt vi tror oss ha är en chimär. Människan spår och Gud rår, sa de gamle förr.

Jag skulle vilja våga tro att Någon har mig kär, våga tro att Någon ser all nöd, att Kärlek ändå är den makt som världen bär, lyder några ord i en psalm. Kanske är det är många som viskar den bönen i hemlighet nu, för kaoset i världen skrämmer oss. Livet spelar schack med döden på ett sätt vi aldrig sett förut.

Men hoppet, mot alla odds och en tro, om än liten som ett senapskorn, på Någon som är större än oss själva, är nog människans största tillgång.

Naturens trotsiga hopp som lovsjunger vårens Skapare är ett tecken på att det omöjliga sker. Knopparna på träden brister i år också. Krokus, snödroppar och blåsippor lyfter sina kronblad mot solen. Fågelsången kvillrar i den ljusa dagern. Ute i markerna brusar vårbäcken vilt, vackert och starkt.

Hoppet ska segra över erfarenheten en dag! Kärleken är ändå den makt som bär världen! I spåren av corona ser vi att det byggs nya broar av medmänsklighet. Sociala medier översvämmas av tack till sjukvårdspersonal som med livet som insats, räddar drabbade. Ungdomar sätter upp lappar i trappuppgångar där de erbjuder sig att handla till äldre. I Italien sjunger och ber folk genom öppna fönster. Vi månar tydligare om nära och kära.

Med psalm 594 ber vi: Ge folken fred, ge själen frid i kärlek Gud!

Anki Ljungh

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.