• idag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kavla upp ärmarna för barnens skull

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten menar att det är dags att ta miljöhotet på allvar - för barnens skull.
Foto: Gorm, Kallestad
Barnen är det viktigaste och käraste vi har. Och det finns mycket vi kan oroa oss för när det gäller våra barn. Farlig trafik, smittsamma virusinfektioner, dåliga skolresultat. Och denna konstiga vinter måste vi väl också oroa oss för hur klimatförändringarna kan påverka deras framtid?

Tänk en framtid för våra barn när skidåkning bara kan upplevas långt upp i Lappland ett par veckor om året. Somrar då lukten från skogsbränder sticker i näsan. Ett samhälle, där klimatflyktingar strömmar till…

Så för barnens skull är vi väl nu beredda att kavla upp ärmarna och på alla vis arbeta för att försöka hejda klimatförändringen?

Utsläppen av växthusgaser måste minska radikalt. Och hur kan alla vi oroliga bidra? Ja, vi har hört det många gånger förut, flyga mindre, äta mindre kött osv. Men minst lika viktigt är att stödja politiska beslut, som verkligen gör skillnad. Att göra koldioxidutsläpp allt dyrare är en sådan åtgärd. Och politik ska inte bara vara kraftfull, den måste också upplevas som rättvis. Ett förslag i den riktningen är Avgift och Utdelning, som Klimatsvaret driver. Så här: lägg en stigande avgift på koldioxidutsläpp från bilar i vägtrafiken, och dela sedan ut hela intäkten i princip i lika delar till varje vuxen medborgare (och halv andel till barnen). Det innebär att bilägare med stora bensinslukare får betala mer för bensinen än de får i utdelning., Däremot, de som kör snålare eller inte alls går med vinst. Rättvist, eller hur? Men det finns också en annan rättviseaspekt. Människor på landsbygden och ännu mer i glesbygden har färre alternativ till bilen och bör därför få en ökad andel i utdelning.

Den här idén med avgift och utdelning har införts i Kanada och börjar diskuteras allmänt i USA.

Att sätta barnens framtid i första rummet är en angelägenhet för oss alla, i Sverige och runt om i världen.

Ingela Bollgren, Klimatsvaret

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.