• idag
  27 sep
  19°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Halverat manskap i fullmäktigesalen

Politik
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det blev ett halverat fullmäktige i Karlskoga - 24 av de ordinarie 47 ledamöterna var på plats.
Precis som Anna Ragén (M) sade under måndagen så valde kommunfullmäktige i Karlskoga att genomföra sitt sammanträde med halverat manskap.
Och precis som senast blev det ett av de kortare sammanträdena genom historien.

Dagordningen innehöll enbart 13 punkter och när både punkt 1 samt punkt 8, som var den som på förhand var den som såg ut att kunna skapa en längre diskussion, lyftes ut var det inte mycket kvar att behandla.

Punkt 8 berörde budgetflytten från barn- och utbildningsnämnden till kommunstyrelsen, i och med att skolchef Jan Strid hade blivit omplacerad, men denna fråga ansågs inte ha i fullmäktige att göra.

Varken frågor eller interpellationer hade inkommit och innan Ragén knappt hann hälsa välkommen hade hälften av punkterna på agendan avhandlats.

Kvällens längsta diskussion gick till en långkörare; Sverigedemokraternas motion om att införa en finsktalande äldreombudsman.

Frågor utan svar

Patrik Nyström (SD) ifrågasatte varför Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valt att gå från att i socialnämnden yrka bifall till att i kommunstyrelsen yrka avslag. Svar uteblev dock och det var en märkbart irriterad gruppledare för Sverigedemokraterna som lämnades utan svar. Däremellan hann Martin Hårsmar (M) ifrågasätta varför Nyström var negativt inställd till tolkar i regionfullmäktige, men positivt inställd i partiets egen motion i kommunfullmäktige. Nyström ansåg frågan vara att "jämföra äpplen och päron", varvid Daniel Ekelund (MP) sökte svar på "vilka som är äpplen respektive päron". Någon äldreombudsman blev det inte då motionen slutligen avslogs.

I övriga ärenden var Tobias Isaksson, kommunrevisionens ordförande, uppe och i korta ordalag presenterade den granskning som genomförts gällande kommunens investeringsprocess. En granskning som visade på brister som gör att kompletterande insatser behöver genomföras. Svar kring dessa insatser från kommunen skall redovisas per den 23 juni.

Som avslutning fick Utterbäckens samfällighetsförening bifall till sitt bidrag kring ett brobygge.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.