• idag
  12 aug
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Högstadieelever i Degerfors studerar på distans

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Högstadieelever på Stora Vallaskolan i Degerfors studerar på distans, även om skolan inte tvingats stänga ännu.
Foto: Jessica Gow/TT
Eleverna på Stora Vallaskolan studerar nu delvis på distans på grund av coronaviruset, som första högstadieskolan i västra länsdelen.
– Vi förutsätter att eleverna förstår allvaret och att de tar ansvar, säger rektor Lennart Vestervall.

Enligt ett brev till föräldrarna, som tidningen tog del av på onsdagen, har Stora Vallaskolan inlett distansundervisning växelvis mellan årskurserna. Elever i årskurs sju och åtta studerar hemifrån tre dagar i veckan och är två dagar på skolan. Eleverna i årskurs nio studerar på skolan fyra dagar och är hemma en dag i veckan.

Rektor Lennart Vestervall berättar att främsta orsaken är att kunna förbereda sig på en eventuell skolstängning.

– Jag har bollat tankar och idéer med förvaltningschefen Christer Carlsson och det är ytterst han som är beslutsfattare. Jag stöttar beslutet, säger han.

Flera skäl

Vestervall beskriver att man övergår till distansundervisning främst av två skäl. Dels för att minimera risken för smittspridning av coronaviruset och för det andra att säkerställa personalförsörjningen på skolan.

De första klasserna skickades hem i tisdags och först ut var årskurs åtta.

– Eleverna får uppgifter som de ska arbeta med hemifrån via skolans digitala plattform Google classroom eller traditionella läroböcker. Matematik, svenska och engelska är de mest prioriterade ämnena. Men vi lägger ut uppgifter även i andra ämnen. Eleverna använder sina egna datorer de har hemma inledningsvis. Vi har inventerat och nästan alla har en dator hemma, säger Vestervall.

Köpt in datorer

Förvaltningen har samtidigt köpt in 150 datorer till eleverna i skolverksamheten. Datorer som man har tänkt köpa in oavsett corona och pengarna tas utifrån en riktad satsning på digitalisering.

– Vi har nu delat ut 85 datorer till eleverna i årskurs sju. I stort sett alla högstadieelever i årskurs åtta och nio har egna skoldatorer. Men datorerna lämnas kvar i vagnar i klassrummen och det gör vi även fortsättningsvis, säger Vestervall.

Efter påsklovet?

Distansundervisningen på högstadiet kommer att pågå i två veckor inledningsvis, fram tills påsklovet vecka 15.

– Vi klarar det i två veckor på det här sättet. Om vi ska fortsätta med växelvis distansundervisning efter påsklovet får vi göra på ett annat sätt, det tar vi beslut om i mitten av nästa vecka.

Risken för att smittas kan väl vara lika stor om eleverna växelvis är i skolan?

– Så kan det var. Men det är många faktorer bakom beslutet att distansundervisa. Det handlar också om att förbereda såväl elever och lärare på en eventuell längre stängning av skolan. Men också för att täcka upp när det är många lärare sjuka, säger Vestervall.

Är det många sjuka?

– Två lärare var sjuka på onsdagen. Det klarar vi. Men vi hade desto fler borta förra veckan och veckan före det, som mest åtta lärare en dag. Samtidigt var cirka tio procent av eleverna sjukanmälda i förra veckan.

Vädjar till föräldrar

Skolan vädjar nu till föräldrarna att stötta eleverna i distansundervisningen.

Tror du fler skolkar när de ska studera på distans?

– Självklart finns det risk för mer skolk. Vi förutsätter att eleverna förstår allvaret och att de tar ansvar, det här är deras utbildning och för deras skull. Vi försöker skapa så bra förutsättningar som vi kan i det här läget. Det står inte ledigt i brevet som eleverna och föräldrarna fått. Det står distansundervisning, men visst finns det risk att vissa utnyttjar situationen, fortsätter han.

Samtliga lärare blir dock kvar i skolan tills annat är sagt, men även de har möjlighet att arbeta hemifrån med distansundervisning med hjälp av skolans digitala plattform.

Förberedda

Förvaltningschef Christer Carlsson beskriver att hela skolverksamheten länge har förberett sig på en eventuell stängning av förskolor och grundskolor.

– Vi anpassar oss efter direktiven. Vi har på kort tid mobiliserat verksamheten och fortbildat personal. Nu ska lärare och elever på Stora Vallaskolan träna på distansundervisning, säger han.

Han beskriver läget som stabilt i övriga skolverksamheten, med undantag för Parkskolan där många är sjukanmälda i nuläget.

– Jag har inte fått några rapporter om inställda lektioner eller att det inte finns personal på enheterna. Det är stabilt från förskolorna upp till årskurs nio som läget är på onsdagen, säger Carlsson.

Stora Vallaskolan i Degerfors
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Läs mer:

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.