• idag
  4 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  11°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regeringen får underkänt

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill ha stopp för utbyggnad av Arlanda.
Foto: Tomas Oneborg/SCANPIX
Regeringens klimatpolitik får underkänt. Det klimatpolitiska rådet sågar helt den handlingsplan som regeringen lade fram vid årsskiftet. Planen beskriver hur Sverige ska kunna minska sina växthusgasutsläpp till noll år 2045.

Men den innehåller varken konkretiseringar, tidsangivelser, ansvarsfördelning eller svar på den viktiga frågan om vilka resurser som ska avsättas, enligt klimatrådet. Den fyller därmed inte kriterierna för en handlingsplan, konstaterar rådet. Planen tycks mer likna en önskelista.

Turligt nog finns det andra vägar att gå. En domstol i Storbritannien har satt stopp för en utbyggnad av flygplatsen Heathrow, detta med hänvisning till Parisavtalet som Storbritannien har skrivit under. Sverige har också skrivit under Parisavtalet så alla planer på utbyggnad av Arlanda bör snarast skrinläggas.

Till sist: Vågar man hoppas på att till och med en farsot som corona kan medföra något positivt? Hör här vad koncernchefen Rikard Wallman, vd för Fergas group, säger om pandemin: ” En bra sak stannar nog kvar: Att vi fortsätter med videomöten. Det sparar både tid och miljö.”

Mobiliseringen mot corona visar vilken politisk kraft som kan växa fram när vi inser allvaret i en kris. Låt oss använda den kraften för att möta klimatkrisen också.

Anika Agebjörn

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.