• idag
  12 aug
  23°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skänker tusentals plasthandskar till vården

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Akutmottagningen i Karlskoga tar nu emot tusentals handskar från den lokala företagaren Lars Ahlström.
Foto: Love Tallmyren
Virusläget har orsakat en påfrestning hos den redan belastade sjukvården och nu råder brist på skyddsutrustning. Lars Ahlström skänker, efter ett rop på hjälp från lasarettets ambulansavdelning, 6 000 plasthandskar i hopp om att underlätta för personalen.

Vården har till följd av coronaviruset försatts i ett ytterst pressat läge, där både personal- och materialbrist blivit mycket påtagligt. Lars Ahlström, som tillsammans med sin fru bedriver ett litet importbolag, önskar nu att hjälpa vården med ett bidrag av engångshandskar.

Proaktivt

Enligt ambulansavdelningens chef Henric Eriksson råder ännu ingen akut brist på skyddsutrustning, däremot ser han risker med att läget förändras inom de kommande veckorna och vill därför vara förberedd.

– I nuläget ser lagret rätt stabilt ut, men ovisshet inför framtiden gör att vi i förebyggande syfte vill hamstra så mycket skyddsutrustning som är möjligt, säger Eriksson som menar att avdelningen absolut kan tänkas få akut brist om ett virusutbrott skulle ske på orten.

Postulat

– Jag har sedan 2010 sysslat med import av diverse sanitär utrustning som jag sedan, i de flesta fall, säljer vidare till restauranger och storkök i kommunen. När jag nu såg att ambulanspersonalen var i behov av skyddsutrustning så tog jag det som en självklarhet att hjälpa till, berättar Ahlström, som uppger att verksamheten främst fungerar som hobby.

– Vi vet inte hur länge det här kommer pågå. Handskarna hade jag liggandes på lager så istället för att profitera så kändes det viktigare att göra det jag kan för att underlätta, säger Ahlström som tillägger att han fått ett väldigt gott mottagande från både personalen och allmänheten.

Solidaritet

Ahlström själv berättar att handskarna som han skänkt är av materialet nitril, vilket är att föredra framför vinylhandskar då dessa lätt kan ta in vatten och på så vis kan förbigå den skyddande effekten.

– I den rådande situationen måste alla hjälpas åt, jag såg en möjlighet att bistå sjukvården. Om alla kan dra sitt strå och göra vad de kan, inte bara för vården naturligtvis, så tror jag att vi kan klara oss ur detta fint, menar Ahlström.

– Solidaritet i samhället har aldrig varit viktigare, i detta krisläge är det ett krav, avslutar Ahlström.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.