• idag
  12 aug
  20°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  24°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

This too shall pass…

Familj
PUBLICERAD:

Lyssnar på låten ”Everything´s Alright”, solen skiner och fåglarna hälsar våren välkommen. Lyckokänsla. Samtidigt har ett ofantligt jättemoln lagts ovanpå livet som ett lock som inte bara påverkar hälsan på kort sikt, utan det är också förödande för oss på det mentala planet över tid. Det är helt surrealistiskt att tänka vilken press som på olika sätt drabbat människor den senaste tiden. Det går inte annat än att känna oro för de konsekvenser som isolering, ensamhet, ekonomisk stress och förlorad framtidstro kan medföra. Därför är det viktigt att göra det som står i vår makt för att stärka hälsan samtidigt som vi förebygger genom att tvätta händerna med tvål och vatten och givetvis behandlar sjukdom vid behov. Det är viktigt att bevara balansen mellan mat, rörelse, meningsfullhet och social gemenskap. Detta är grunden för vår hälsa. Nu begränsas dagliga rutiner och vi prövas på ett utmanande sätt, men genom att hjälpas åt att hålla energin uppe klarar vi mer än vi tror, för en sak är säker - this too shall pass.

Som förälder behövs en extra superpower och en hel bank av tålamod och kluriga knep. Jag kan verkligen understryka detta efter två veckor med en sjuk tonåring. I helgen vände det äntligen, men efter understimulering som sängliggandet inneburit, skapas konstigt nog också en överklurighet i att trycka på lillasysters alla ”ömma knappar”. Lika glad som man blir av att barnen blir friska, lika matt är känslan när hemmet blir en verbal stridszon. Det är som om längtan efter att vara tillsammans får överslag och systemet slås ut av överbelastning. Stunder som dessa är det tacksamt att bo på en plats där det finns natur några minuter från ytterdörren. En stund i naturen är magiskt både för återhämtning och att bryta syskonbråk. Promenaden är en fantastisk frigörare för att skapa lugn och reda i trassliga barntankar om eventuella skolstängningar och virus. Tankarna blir klarare på en solig promenadstig än hemma. Kanske är promenader ute något av det viktigaste förebyggande vi kan göra just nu? Nuvarande kris betyder att vi får skapa nya sätt att ge oss det vi behöver. Balkongsången som startade i Italien och som sedan har gått vidare till Spanien, Sverige och säkerligen flera länder är ett fantastiskt exempel på att skapa förutsättningar för att klara isolering och ensamhet.

Vi människor är kompetenta, empatiska och handlingskraftiga. Det visar sig genom den vilja som finns i att hjälpa medmänniskor som är känsligast för smitta genom att stanna hemma vid förkylningssymtom, öppna livsmedelsbutiker för riskgrupper utanför ordinarie tider och hjälpa människor som tvingats isolera sig. Det finns givetvis många andra mindre smickrande drag som girighet och själviskhet som synliggjorts de senaste dagarna, men alla har ett val vad vi fokuserar på. Mitt val är att fokusera på de gärningar som stärker vårt samhälle. Jag vill därför hylla alla er som skapar förutsättningar som skyddar våra riskgrupper från smitta och lyfta upp de initiativ som hjälper medmänniskor och skapar en meningsfull dag för andra. Ni gör skillnad!

Nu behövs kreativitet och engagemang på ett nytt sätt för att behålla meningsfullhet i vardagen. Välgörenhet gör nytta och skapar samtidigt välbefinnande. Idag är god tid att stärka och återuppta sociala kontakter, se om varandra och reagera om grannens persienner är neddragna dag efter dag. Din omtänksamhet kan generera ett stort värde. Ta hand om dig och alla medmänniskor!

Cecilia Ljung, Folkhälsochef Karlskoga och Degerfors kommuner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.