• torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Transpersoner mår allra sämst

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenterna menar att transpersoner är de som mår sämst.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT
Transpersoner är trans redan i livmodern. Det är något man föds med och behöver förhålla sig till resten av livet.

Könsroller är däremot skapade av samhället. Att killar skulle ha kort hår, gilla hockey, dyrka Zlatan eller föredra blått är någonting som vi människor själva hittat på. Ändå utgår många personer och strukturer i samhället från att det skulle vara tvärtom. Att transpersoner skulle vara påhittat och ett resultat av vår samtid, medan kvinnors långa hår, förkärlek för söta djur och hushållsarbete skulle vara någonting medfött och genetiskt.

I skolan lär vi oss om de kromosomer som ska avgöra vilket kön vi har. Xx för flicka och Xy för pojke. Ändå föds ca 200 barn i Sverige årligen med andra sammansättningar. Att män alltid har högre testosteronnivåer och kvinnor alltid har högre östrogennivåer stämmer inte. Hormonnivåer och kön är ett spektrum där det finns stora skillnader mellan individer med samma könsorgan. Det ständiga förminskandet och bortförklarandet av transpersoners upplevelser, känslor och erfarenheter skördar liv. I samma skolbänkar sitter unga transpersoner som går under av könsdysfori, oro, hot och hat. Över hälften av alla transpersoner har minst en gång de senaste tre månaderna utsatts för diskriminering eller kränkningar på grund av sitt kön. 60% av transpersoner mellan 15-19 år har övervägt att ta sitt liv och 40% har försökt. Transpersoner är en av de grupper i samhället som mår allra sämst. Detta är på grund av oss. Alla vi klasskompisar, politiker, föräldrar meningsmotståndare och personer som står bredvid och ser på. Alla slag, våldtäkter, överfall, kränkningar och liv som släcks kan förhindras av oss. Någonstans behöver vi fråga oss själva om det verkligen är värt transpersonens lidande. Om vi verkligen behöver förstå exakt vad en person har mellan benen, tänker, känner sig som eller upplever för att kunna behandla den som en människa. En människa värd att lyssna på, respektera, skydda och bry sig om, precis som alla andra.

Man behöver inte förstå varje känsla eller identitet för att visa respekt. Men kunskap hjälper till och är ett stort steg på vägen. Feministiskt initiativ vill därför att skolpersonal utbildas i HBTQ-frågor och att skolkuratorer får kunskap om könsdysfori och psykisk ohälsa kopplad till könsidentitet. Feministiskt initiativ vill stärka transvården, korta köerna, ge ökade rättigheter och självbestämmande till unga, bredda sexualundervisningen till att inkludera kunskap om trans och slå fast att operationer alltid ska ske i samråd mellan läkare och individ istället för genom Socialstyrelsen. Varje transperson ska själv få bestämma över sin kropp, det ska ingen annan göra åt dem.

När vi alla har ett val borde valet vara enkelt. Mänskliga rättigheter ska gälla alla.

Nora Axelsson Håkanson, 19 år, barnrättspolitisk talesperson för F!

Emanuel Hagerblom Sjöquist, 18 år, transperson och människa

Nora Axelsson Håkanson, 19 år, barnrättspolitisk talesperson för F!

Emanuel Hagerblom Sjöquist, 18 år, transperson och människa

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.