• idag
  25 maj
  14°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Coronasjuk vårdas på Karlskoga lasarett

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Anders Wiklund/TT
En coronasmittad person vårdas nu på intensivvårdsavdelningen på Karlskoga lasarett, sjukhusets första coronapatient bekräftades på torsdagen.
Nu dubblerar lasarettet sina intensivvårdsplatser och totalt 80 personer är nu smittade i Örebro län.

En patient som bekräftas vara smittad av coronaviruset vårdas för sina besvär på Karlskoga lasarett. Patienten kommer inte från Örebro län, men har vårdats på lasarettet under det senaste dygnet.

– Det är den första patienten som vi känner till som vårdas på intensivvårdsavdelningen på Karlskoga lasarett, säger Märtha Lundkvist, som är biträdande områdeschef och platsansvarig vid Karlskoga lasarett.

Hur är tillståndet för patienten?

– Det kan jag inte gå in på, säger Lundkvist.

På grund av patientsekretessen kan sjukhuset inte heller lämna ut uppgifter om ålder eller personens bostadsort eller om den har bakomliggande sjukdomar.

Fler platser på intensiven i Karlskoga

Karlskoga lasarett ska dubblera antalet intensivvårdsplatser på grund av coronaviruset. Lasarettet har i normala fall fyra platser, i mitten av nästa vecka beräknas de har totalt åtta platser. Två patienter vårdades på intensiven i Karlskoga på torsdagen, varav den ena är den coronasmittade patienten.

– Vi förbereder en vårdavdelning med åtta platser till en början, vi kan öka antalet platser vid behov, säger Märtha Lundkvist.

Provtar personal

Lasarettet har den senaste veckan öppnat en provtagningsenhet för personal.

Har någon bekräftats smittad på lasarettet?

– Någon har testat positivt. Men det är ingen person som varit på arbetsplatsen under tiden den varit smittad, säger Lundkvist.

Karlskoga lasarett och övriga sjukhus i Örebro län drar nu ned på den planerade verksamheten för att klara av att vårda fler coronasmittade.

– Det innebär inte att man som patient kan höra av sig till oss, utan att vi prioriterar vilka som behöver vård först. Saker som kan vänta, får vänta. Vår mottagningsenhet reduceras kraftigt, vi gör det för att klara av att bemanna de nya enheterna vi startar, säger Märtha Lundkvist.

Mobilt team

Samtidigt har lasarettet stärkt upp med ett mobilt team som kan bedöma multisjuka äldre i hemmet.

– Det gör vi för att se om vi kan hjälpa dem på plats i hemmet i stället, så de äldre slipper åka till akuten och för att undvika inläggning på sjukhus. Det gör vi för att skydda våra äldre, säger Lundkvist.

80 personer har testats positivt

Region Örebro län höll en presskonferens om coronaläget i Örebro län på torsdagen.

Totalt har 80 personer testats positivt för coronaviruset i Örebro län hittills, av dem vårdades åtta personer på infektionskliniken på USÖ och fem personer på intensivvårdsavdelningar i länet. Samtidigt råder det sedan ett par dagar tillbaka allmän smittspridning av coronaviruset i Örebro län.

Smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen förklarar att regionen nu fokuserar på att nå ut till information till alla i länet.

– Stanna hemma när du har symptom. När man är sjuk ska man heller inte ta emot några besök hemma och försök inte heller vara hemma om du har någon i familjen som är sjuk. Det kan vara en svår utmaning för de gymnasieelever som studerar på distans. Lika viktigt är det också att man går till jobbet och grundskolan om man är frisk, säger Rasmussen.

Information

Från början var regionens informationsinsatser inriktade på personer som kom hem från utlandssemestrar, sedan tillkom riskgrupperna i fokusområdet och nu försöker man nå ut lite extra till personer som i första hand inte har svenska som modersmål, ett arbete som sker i samarbete med länets kommuner.

Regionen meddelar att provtagningen för de som får testa sig för coronaviruset fungerar bra, nu får de som behöver sjukhusvård testa sig liksom äldre och personal på äldreboenden.

Ansträngd situation

Chefsläkare Claes-Mårten Ingberg berättar att region Örebro län befinner sig i en ansträngd situation och att det förhöjda beredskapsläget för hälso- och sjukvården kvarstår.

– Det innebär att vi arbetar i en särskild ordning och läget ställer höga krav på personalen som vårdar patienterna med corona men också alla andra inom hälso- och sjukvården, säger Ingberg.

För att kunna frigöra personal och lokaler påverkas de vanliga vårdförloppen och regionen kommer frångå de grundläggande principerna.

– Vi säkerställer samtidigt att inga patienter får sämre vård för cancersjukdomar, det handlar mer om arbetssätten. Det är ett av övervägandena som måste göras i den här situationen, säger Ingberg.

Planerade operationer kan ställas in

Områdeschef Eva Slätmo berättar att planerade operationer inom vården i länet kan ställas in och vårdcentraler kan ställa in planerade besök.

– Det är väldigt tråkigt men vi ser ingen annan lösning, vi gör hela tiden medicinska bedömningar och vi genomför den vård som är mest angelägen, säger hon.

Förutom dubbelt antal intensivvårdsplatser på Karlskoga lasarett kommer även Lindesbergs lasarett och USÖ få fler intensivvårdsplatser i nästa vecka.

– Det är ett gediget arbete, säger Eva Slätmo.

Läs mer:

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.