• idag
  22 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Högstadiet får plugga hemifrån

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Högstadieeleverna fick på fredagen gå hem med vetskapen om att de skulle få vara hemma kommande vecka.
Foto: Love Tallmyren
Ovisshet om framtiden för skolorna gör att Bregårdsskolan nu testar distansundervisning. I nästkommande vecka kommer därför samtliga högstadieelever på skolan få sin undervisning hemifrån.

I den allmänna debatten om distansundervisning för skolorna är läget för högstadiet ännu otydligt. Därför vill man nu på Bregårdsskolan i Karlskoga vara förberedd. Skolan har med anledning av detta beslutat att, i nästa vecka, låta högstadieeleverna vara hemma för att på så vis kunna evaluera situationen.

Avvaktande

– Tanken är att vi ska se hur väl det funkar med distansundervisning och hur pass bra elever och lärare kan samarbeta med tekniken, säger Peter Eriksson, rektor vid Bregårdsskolan och uppger att undervisningen kommer ske i enlighet med ordinarie schema.

– Situationen för skolorna är ännu oklar och vi vet inte vad som kommer ske närmre fram, så i avvaktan på ord från regeringen vill vi ändå förbereda oss för ett skarpt läge, säger Eriksson och förklarar att ledningen efter veckan kommer utvärdera testet och följa upp tänkbara problem.

Skolan har sedan tidigare bedrivit viss distansundervisning, dock inget så omfattande. Eriksson uppger att skolan, förutom detta, givetvis förhåller sig till Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Sansad

– Vi upplever generellt en väldigt påtaglig oro i samhället just nu, inte minst för skolväsendet. För vår del är jag däremot mer lugn, då både lärare och elever bekymmerslöst kan hantera den tekniska biten, berättar Eriksson.

– Vad gäller högstadieelever överlag så finns där vissa farhågor kring hur seriöst de kommer ta situationen. Våra förhoppningar är att, trots läget, allt ska flyta på som vanligt, fortsätter Eriksson som tydliggör att kommande vecka endast ska fungera som en förberedande åtgärd och att inget ännu är spikat längre fram i tiden.

Framförhållning

Eriksson själv berättar att ganska många elever för tillfället är frånvarande till följd av viruset. Detta på grund av uppvisade symptom eller oro i allmänhet. Han menar att beroende på hur situationen utspelar sig kan skolan även fortsättningsvis tänkas anamma viss distansundervisning.

– För de elever som är borta, inte bara med anledning av viruset, finns planer för att bedriva direktsända genomgångar så att alla kan hänga med. Sedan, om ett utbrott skulle ske, lär vi vara tvungna att skicka hem alla elever, avslutar Eriksson som tillägger att det för vissa moment kanske ändå krävs att eleverna får vara på plats.

Resumé

Vi har tidigare i veckan berättat att grannkommunen Degerfors också vidtagit liknande åtgärder där eleverna på Stora Valla växelvis får sin undervisning på distans. I artikeln uppgav förvaltningschefen att hela skolan länge förberett sig på en eventuell stängning.

Gymnasieskolans stängning är sedan tidigare i bruk och i kommunerna berörs närmre 2 000 elever, om det däremot skulle bli aktuellt med en stängning av grundskolorna så skulle ytterligare över 4 000 elever i kommunerna beröras.

Läs mer:

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.