• idag
  8 juli
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tid i tid och otid!

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
I natt lämnar vi normal tid och förlorar en timmes sömn.

Eller ja, det är ju upp till dig förstås. Men vi har i alla fall av olika anledningar hållit på att flytta en timme fram och tillbaka ett par gånger om året under fyrtio års tid nu. Men inte så länge till, för nu har det finska lejonet rutit ifrån och efter 2021 ska det enligt plan bli EN tid som gäller året runt i alla EU länder. Inte helt nödvändigtvis samma tid dock för det ska tydligen respektive land själv få bestämma. Men tänk vad tokigt om vi skulle ringa och fråga efter till exempel sjukvårdsutrustning och så visar det sig att Tyskland redan har slutat för dagen och gått hem, före oss. Då kanske det skulle bli mycket svårare att ha samma fina EU-samverkan som idag? Eller ja, sjukvårdsutrustning kanske var ett dumt exempel, men ni fattar..

Skönt förresten att det finns något som heter normal tid, det inger lite hopp om något normalt att återgå till så småningom i dessa orostider. I vår familj är det däremot långt ifrån normaltid nu, barnbarn kommer på löpande band i alla förgreningar på släktträdet. Alice och Nils har flyttat från Linköping till Ljungsbro och bor nu granne med Cloettafabriken. Ett riktigt lyft tycker både farmor och farfar. Efter att ha sprungit omkring och varit dubbelfarfar under en period har jag nu också gått och blivit morfar till en ”Lillforsing” vid namn ”Theo”, Jag har övat som plastmorfar ett tag på en kille som heter Nemo, han går i ettan och tar storebrorsrollen på fullt allvar med blöjbyten och allt. Nytillskottet Theo är bara en dryg månad gammal och inte så aktiv än. I princip så ägnar han dygnets timmar åt att äta och sova och det kan mycket väl vara en favoritgen från morfar.

Samtidigt som vi nu påbörjar sommartid så går vi med femte söndagen i fastan också in i fastans avslutande del och passionstid, där berättelsen om Jesu korsväg och lidande kommer att stå i fokus.

Det är en tid för eftertanke där vi avstår något för att vinna något annat. Något som blivit extra påtagligt världen om just nu.

Som avrundning vill jag dela en dikt av Per Harling med ett mycket aktuellt budskap.

Blott en dag, ett ögonblick i sänder, vilken tröst vad än som kommer på.

Låt oss noga tvätta våra händer och i bön vår värld omsluta så,

att vi delar oron, liksom smärtan, den som ökar nu för varje dag.

Blott i tro, med hopp i våra hjärtan blir vår värld ett vi av alla jag.

Text: Per Harling, präst, författare och tonsättare, Med inspiration av Lina Sandells text i psalm 249.

Leif Helge

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.