• idag
  2 juli
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 juli
  16°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ingen brist på skyddsutrustning i äldrevården

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Någon brist på skyddsutrustning råder ännu inte vare sig i Karlskoga eller Degerfors, men enligt samtal till Kommunal råder viss otydlighet i var den finns.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Någon brist på skyddsutrustning råder inte inom äldrevården vare sig i Karlskoga eller i Degerfors. Men upplysningar om var det finns och hur man bär sig åt är det däremot lite sämre med, enligt uppgifter från Kommunal.

På Kommunal Västra Svealand sektion Karlskoga har man de senaste dagarna fått samtal från skyddsombud om att medlemmar inte fått information om hur de ska gå tillväga med skyddsutrustning, var skyddsutrustning finns eller om det finns. Det handlar om personal inom äldrevården och framförallt i hemtjänsten.

Från facket tog man kontakt med tillförordnad socialchef, som meddelade att det finns skyddsutrustning på ett centrallager i Karlskoga.

Bristande kommunikation

– Kommunikationen har brustit i att få ut det till medarbetarna. Det är dålig information och brist på handlingsplan. Men vi har inte belägg att säga att det är brist på skyddsutrustning, säger Elin Enbom, fackligt förtroendevald.

– Sen har man även mindre lager av skyddsutrustning på varje enhet, men de innehåller inte allting som behövs vid coronasmitta. Där finns inga visir eller kraftigare munskydd, det finns i det större centralförrådet. Det finns även både lång- och kortärmade förkläden. Nu har jag i och för sig inte inventerat, men jag måste lita på den information jag får uppifrån, säger Enbom, som också fick vet att beställningar är på väg in till ett lokalt företag som 3D-printar hållare till visir.

Otrygga

Enbom tycker det är allvarligt att skyddsombuden och medlemmarna känner sig otrygga.

– Jag sa att det här genast måste vidarebefordras till enhetscheferna, så att de går ut och informerar våra medlemmar om var grejorna finns och hur de ska gå tillväga, säger Enbom.

Enligt uppgifter Enbom fått så har information lagts ut på intranätet.

- Men alla hittar inte på intranätet och sen kan man akut behöva utrustning klockan tolv på natten, då är det bra om man vet var det finns, vem som låser upp och hur man går tillväga, säger hon.

Ingen brist

I Degerfors berättar socialnämndens ordförande, Johanna Svärd (S), att där ännu inte är brist på basal skyddsutrustning, enligt rapport som nämnden fått av medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Enligt Svärd finns basal skyddsutrustning på varje enhet i äldrevården. Hemtjänsten har utrustning i sina lokaler, som de tar med vid behov. Är personal i behov av extra skyddsutrustning, exempelvis visir, så ska det rapporteras till ansvarig sjuksköterska som förvarar det i ett centralförråd. Rutinen är till för att den extra skyddsutrustningen inte ska överanvändas, när inte behovet finns, och för att ansvarig sjuksköterska ska ha bättre uppsikt mot vårdtagare som har förkylningssymtom.

Egna visir

– Däremot utreds nu om vi kan göra egna visir, vi förbereder oss på det och har haft samtal med Kamraten som även annars håller på med legotillverkning av olika saker, säger Svärd och fortsätter:

– Egentligen ska sådan utrustning vara CE-märkt, men det har kollats upp med Arbetsmiljöverket som i den komplexa situation vi befinner oss bedömt att märkning inte behövs. Huvudsaken är att vi kan skydda personalen.

– Men vi har än så länge varit förskonade och inte haft någon som är smittad av covid -19, säger Svärd.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.