• idag
  25 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vården uppmanar: Ta det lugnt i påsk

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Gunlög Rasmussen, Claes-Mårten Ingberg och Ewa-Lena Sjöberg vid regionens informationsträff i Örebro.
Foto: Per Lindgren
275 smittade, 41 vårdade på vanlig avdelning, 15 intensivvårdade och nio döda i länet. Hela vårdapparaten är i ett mycket ansträngt läge. Därför uppmanar Region Örebro län alla att ta det extra lugnt i påsk.

Chefläkare Claes-Mårten Ingberg höjer ett varningens finger inför påsken. Han konstaterar att just den här påsken är speciell och att de som har tänkt sig olika aktiviteter bör tänka om.

– Man kanske vill arbeta i trädgården eller åka motorcykel eller något liknande. Det är väldigt viktigt, särskilt den här påsken, att tänka på att man inte utsätter sig för situationer som kan innebära olyckor med stora skadeutfall.

"Klättra inte på tak"

Claes-Mårten Ingberg påpekar att varje stor olycka gör att den hårt ansträngda sjukvården ansträngs ytterligare. Därför är det väldigt viktigt att tänka på att ta det försiktigt, menar han.

– Klättra inte på tak. Gå inte upp i träd och såga av grenar. Gör det någon annan gång istället. Stanna på marken och ta det lite lugnt, det är det bästa man kan göra.

Claes-Mårten Ingberg poängterar att man ska undvika alla typer av aktiviteter som har den minsta risk att leda till allvarliga skador. Han konstaterar att den nuvarande situationen är mycket krävande för vårdpersonalen i länet.

– Det är väldigt ovant för många. Situationen ställer stora krav på att lära sig många nya saker på kort tid. Det här är den största omställningen vi har gjort inom hälso- och sjukvården på många år.

Blir allt fler

Han berättar att den här typen av omställningar oftast sker under kort tid, till exempel i samband med någon typ av katastrof.

– Men här sker det under lång tid och ställer stora krav på medarbetarna.

De som drabbas av sjukdomen blir allt fler. När Region Örebro län på tisdagseftermiddagen presenterade de aktuella siffrorna för coronasmittan i länet var beskedet att det finns 275 bekräftat smittade personer.

41 personer vårdas på vanlig vårdavdelning. Av dem finns 32 på USÖ, sex på Karlskoga lasarett och tre på Lindesbergs lasarett. Utöver dessa är det 15 personer som får vård på intensivvårdsavdelning. Nio av dessa finns på USÖ, tre i Karlskoga och tre i Lindesberg.

Nio personer har i länet avlidit av Covid-19.

– Många undrar när vi når toppen i vårt län. Det är för tidigt att säga något om det. Vi ser att antalet fall gåt uppåt, men utifrån det vi vet nu ligger toppen åtminstone några veckor framåt, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

Under vecka 14, alltså förra veckan, togs mer än tusen prover i länet. 400 av dessa togs på personer som behövde vård på sjukhus eller vårdhem. Knappt en fjärdedel av de proverna var positiva. Resterande prover, cirka 600 stycken, togs på personal. Av dem var sju procent positiva.

– Det betyder inte att de har blivit smittade genom vården. De kan ha blivit smittade på annat sätt, klargör Gunlög Rasmussen.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.