• idag
  8 juli
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vill ha hjälp av företag att få fram skyddsutrustning

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Mikael Fritzon/TT
Länsstyrelsen i Örebro län ska kartlägga behovet av skyddsutrustning i länet och dessutom försöka ordna fram den materiel som behövs. Nu vill länsstyrelsen ha hjälp av de företag och organisationer som har möjlighet att bistå.

Det råder brist på skyddsutrustning i hela Sverige, och Örebro län är inget undantag. Nu har regeringen gett landets länsstyrelser i uppdrag att samordna behovet av och tillgången till skyddsutrustning i de olika länen. I Örebro län hade länsstyrelsen redan påbörjat det arbetet innan direktiven från regeringen kom.

– Vi började innan vi fick uppdraget eftersom vi såg behovet tillsammans med kommunerna, säger landshövding Maria Larsson.

Uppdraget till länsstyrelsen består av två delar.

– För det första ska vi inhämta underlag från kommunerna om deras behov av materiel och skyddsutrustning, både nu och hur de bedömer behovet i framtiden.

Kommunerna ska utbildas i ett digitalt verktyg som ska användas för att två gånger i veckan rapportera in behovet till länsstyrelsen.

– Behoven kan ju ändras över tid och därför behöver uppgifterna uppdateras, konstaterar Maria Larsson.

Den andra delen av uppdraget handlar om att försöka få tag i den skyddsutrustning som saknas i länet.

– Det kan handla om att det finns någon som har skyddsutrustning till salu i vårt län eller i grannlän. Vi ska också kartlägga företag i länet som kan tänkas ha utrustning. Det kan vara företag som vanligtvis använder skyddsutrustning men som nu har varslat eller permitterat och därför inte behöver den längre. Vi får en löpande uppdatering från arbetsförmedlingen om vilka företag som har varslat och permitterat i länet.

Länsstyrelsen kartlägger även verksamheter som knyter an till sjukvårdsuppgifter, till exempel djursjukhus, laboratorier, företag med farlig verksamhet och sevesoföretag, alltså verksamhetsutövare som hanterar farliga ämnen i större mängder vid ett och samma tillfälle.

– De företagen håller vi på att identifiera för att se om det kan finnas utrustning där. Jag tror också att det kan finnas företag i länet som kan ställa om och tillverka skyddsutrustning i stället för den verksamhet som de vanligtvis har, säger Maria Larsson och påpekar att länsstyrelsen vill att företag som kan bistå hör av sig och erbjuder sin hjälp.

Från länsstyrelsens sida bedömer man att smittspridningen kommer att pågå ett bra tag till.

– Därför ska kommunerna kunna känna sig trygga med att den skyddsutrustning som man behöver också finns tillgänglig. Det handlar väldigt mycket om att mäkla resurser inom länet. Skulle vi inte klara det inom länet ska vi höra av oss till socialstyrelsen och tala om vad som fattas så får de fatta beslut om eventuella åtgärder.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.