• idag
  8 juli
  12°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  19°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att resa

Familj
PUBLICERAD:
Min första resa gjorde jag redan när jag bara var två år gammal.

Jag minns den inte men har fått mig berättat och sett några kort från den tiden.

Resan gick i en Ford Consul,” konsueln”, som mina föräldrar kallade sin efterlängtade bil som min mormor och morfar var med och sponsrade, så att de också skulle kunna få komma ut på en liten resa och tur då och då. Den var grå, minns jag från bilderna.

Jag själv skulle sitta bak i min nya fina bilbarnstol. Den hade ratt och tuta, samt ett smalt, smalt band runt midjan. Jag satt mitt bak så att jag kunde se bra. Då fanns inga tankar på att det kunde bli en häftig inbromsning eller krock. Huvudsaken var att jag hade bra utsikt.

Väskorna var packade, mamma, pappa och jag skulle åka till mammas släktingar i Norrland, närmare bestämt Östersund och Härnösand.

Pappa tände cigaretten och bilen startade. Vi var på väg.

Vi skulle färdas ungefär 70-80 mil, på den tiden var det väldigt långt. Vi övernattade två gånger vet jag. På senare år har vi också åkt denna sträcka men på cirka 8 timmar.

Allt verkade ha gått bra, bilen hade kokat två eller tre gånger, men det hindrade inte oss och snart var vi hos mammas släktingar. Som jag förstått skulle jag ”visas upp” för dem.

Denna tur var början på min fascination av resor.

Efter denna tur började vi åka i princip varje sommar en lång tur i Sverige. Min pappa tyckte att vi barn skulle lära oss och känna till Sverige. Inga utlandsresor skulle det vara. Jag och min bror har sett många platser och städer i Sverige. Jag tror att endast den nordligaste delen av Sverige inte hanns med. För det kom en tid då vi inte ville följa med längre. Vi ville själva utforska världen på egen hand.

Min första resa utomlands, förutom Norge, Danmark och Finland, gick till Spanien och Benidorm. Det var skolresa i nionde klass- Oj så spännande, men inte lika spännande för våra föräldrar som var mycket oroliga. Jag vet inte riktigt vad jag tänkt mig att möte där i Spanien. Kanske jag trodde att människorna såg annorlunda ut där, att det inte fanns samma saker som i Sverige. Men döm om min förvåning, de flesta människor såg ut som vi, lite mörkare bara och pratade ett annat språk. Hotellen, barerna, maten allt var ungefär som hemma. Solen var förstås mycket starkare och huden blev röd väldigt fort. Fick man lära sig. Vi kom väl både dit och hem och resan blev ett kärt minne för livet.

Min dröm har alltid varit att få se arkitekturen i Kina, jag vet inte riktigt varför jag alltid har varit så fascinerad av den. Men efter dessa veckor av frustration får jag nog ändra min drömresa till något annat, får se vad det kan bli.

Anneli Lyckeborn

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.