• idag
  8 juli
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • söndag
  12 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Corona i påsktid

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
En sådan vår har världen aldrig skådat .

Någon har dragit i nödbromsen, och allt har stannat upp eller saktat in. Bortsett från sjukvård, viss produktion och andra nödvändiga och samhällskritiska arbeten, inklusive skola och utbildning. Utbildningen har dock förändrats för många elever

Gränser har stängts, transporter har stannat av, evenemang har ställts in eller flyttats fram. Ingen kan svara på frågan hur länge. Fortfarande finns det många kvar utomlands som inte vet hur de skall ta sig hem. Saker som nyss var enkla är nu svåra. Sådant skapar oro och ångest hos de drabbade. Permitteringar och arbetslöshet skapar också oro och fruktan inför framtiden. Ingen kan veta hur världen kommer att se ut efter corona-angreppet. Vad händer med ekonomin? Men många har också helt bytt arbetsinriktning, då man går in i stöttande arbetsuppgifter efter att ha förlorat sitt vanliga arbete. Hjälpsamheten och uppfinningsrikedomen har visat sig vara stor i civilsamhället. Många visar också stor generositet.

Tillvaron vänds plötsligt upp och ner. Det som nyss var viktigt blir oviktigt. Det som nyss upptog det mesta av min tid, tar allt mindre tid. Istället får jag tid till andra saker. Att vara ute i naturen. Att rensa i papper och hyllor. Att läsa böcker som har väntat på att bli lästa. Att ringa samtal som är viktiga att ringa. Att höra av mig till dem som jag tänker på och bryr mig om. Att umgås mer med min nära familj. Jag får ändra på min prioriteringslista, ändra på nummerordningen. Det som stod längst ner kanske kommer längre upp. Tankar som jag tidigare har skjutit ifrån mig måste jag kanske nu damma av och lyfta fram. Är jag beredd om jag själv plötsligt skulle hamna på sjukhus? Är jag beredd om någon av mina närmaste gör det? Har jag sagt det jag behöver säga? Har jag gjort det jag behöver göra? Behöver jag kanske försonas med någon medan tid är?

Det som hände under Påsken, eller judarnas Pesach, för 2000 år sedan, var en händelse som förändrade hela världshistorien. Men hur stort och omvälvade det var, förstod ingen av dem som var med just då. Att Jesus vid korsfästelsen tog på sig hela världens stora skuld, och blev ett syndoffer i människans ställe, samt försonade människan med Gud, det förändrade hela mänsklighetens historia. Vittnesbörden om den uppståndne Kristus lät sig inte tystas, trots alla försök från allra första början. Men uppståndelsens kraft var starkare än de mörkrets krafter som ville tysta den. Uppståndelsekraften är fortfarande verksam, och den kommer att betyda mer än vi kanske anar i den tid som ligger framför. Kristus är uppstånden. Ja, han är sannerligen uppstånden!

Birgitta Malmberg

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.