• idag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Färre kontanter tas ut i länet

Nyheter
PUBLICERAD:
Färre kontanter tas ut.
Foto: Martina Holmberg / TT
Kontantuttagen i Örebro län minskade med åtta procent under sista halvåret förra året, i genomsnitt tog invånarna ut 599 kronor i månaden.

Invånare i Örebro län tog ut 1,1 miljarder kronor i kontanter från Bankomats uttagsautomater under andra halvåret 2019. Det motsvarar 599 kronor i månaden per invånare och är en minskning från tidigare.

– Utvecklingen mot ett kontantlöst samhälle går snabbt. Andelen kontanta betalningar i ekonomin minskar drastiskt, vilket gör Sverige unikt i ett internationellt perspektiv, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat AB.

Minskar i hela landet

Utvecklingen i länet följer Sverige i övrigt, totalt minskade uttagen av kontanter från 47 miljarder kronor under sista halvåret 2018 till 42 miljarder kronor samma period 2019.

– Många människor har svårt att betala digitalt och dessutom är dagens digitala betallösningar sårbara och skulle kunna slås ut i vissa typer av krissituationer. Därför vill vi att kontanter ska finnas kvar som ett möjligt sätt att betala under överskådlig tid, säger Johan Nilsson.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.