• idag
  30 maj
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  31 maj
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  1 juni
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  19°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tillskott ger fler platser för högre studier

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: isabell Höjman/TT
På grund av coronakrisen vill regeringen skjuta till extra pengar till universitet och högskolor i landet. Det innebär fler platser både i sommar och framöver på bland annat universiteten i Örebro och Karlstad.

I dessa coronatider är arbetsmarknaden skakig och allt fler söker sig till skolans värld. Därför föreslår regeringen att totalt 177 miljoner kronor ska skjutas till för landets universitet och högskolor.

Platserna riktar sig bland annat till studenter som vill läsa in en utbildning i snabbare takt, eller som på grund av det rådande läget inte får ett sommarjobb och vill passa på att bredda sina studier. Det är också en chans för permitterade eller varslade att bredda sin kompetens eller prova på studier.

I en kommentar säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, att regeringen tagit fram förslaget för att möta den ökade efterfrågan på studieplatser.

Ökad tillgänglighet

Regeringens förslag är en nyhet som välkomnas av Örebro universitet, ett av de lärosäten som berörs av förslaget.

Anna Lindholm Ulfvensjö, som är planerings- och utbildningskoordinator Örebro universitet, menar att det här är ett gyllene tillfälle för Örebro universitet och hela regionen att bidra till att fler personer får tillgång till högre utbildning

– Om fler studenter får möjlighet att studera på lärosätet så kommer Karlskoga och hela regionen ha fördel av att det här finns och att det blir fler platser. Tillgängligheten ökar, konstaterar hon.

För Örebro universitet innebär regeringens förslag två satsningar, nämligen på sommarkurser och basårsutbildningar. Totalt handlar det om 226 nya platser.

Basår kommer tillbaka

Till att börja med har två sommarkurser nu öppnat för antagning. Det gäller restaurangutbildningen ”Närproducerat, vilt och hållbart till restaurangen” på 7,5 högskolepoäng och kursen ”Grundläggande statistik” på 15 högskolepoäng. Totalt finns 92 platser.

Till hösten öppnas också en möjlighet för den som vill utbilda sig inom teknik och naturvetenskap, men saknar rätt behörighet från gymnasiet. Redan i år kommer platserna på tekniskt basår att utökas. Dessutom ska naturvetenskapligt basår som legat i malpåse några år komma tillbaka i Örebro. När man har gått klart den ettåriga utbildningen har man full behörighet att söka universitetets vanliga utbildningar inom teknik och naturvetenskap.

– En fördel med att utöka basåren är att vi får fler behöriga sökanden till utbildningarna. Det är en fördel för universitetet, säger Anna Lindholm Ulfvensjö.

Kan skapa fler platser

För basåren kommer ytterligare 68 studenter att kunna börja läsa i höst och 66 till ett år senare.

Örebro universitet kan också skapa fler platser på andra utbildningar framöver, om det skulle behövas.

Även för Karlstads universitet innebär förslaget en utökning av verksamheten, närmare bestämt 120 platser till årets sommarkurser, 23 basårsplatser 2020 och 66 basårsplatser 2021.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.