• idag
  21 sep
  14°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  22 sep
  15°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Pandemi och brandrisk hindrar Valborgsfiranden i Degerfors

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Vid Knutsbols hembygdsgård vågade man, som en av få, tända majbrasan i fjol. I år blir det inget Valborgsmässofirande vare sig där eller på de andra platserna i Degerfors som brukar ha offentligt firande.
Foto: Roger Gleisner
I fjol satte torkan stopp för majbrasorna, i år är det pandemin men också brandrisken som gör att offentliga Valborgsfiranden ställs in på de platser det brukar hållas i Degerfors kommun.

Arrangörerna som brukar stå bakom Valborgsfiranden i Degerfors kommun följer i år folkhälsomyndighetens och även Bergslagens räddningstjänsts rekommendationer. Förutom pandemin som sätter stopp för folksamlingar på fler än 50 personer, så uppmanar räddningstjänsten till stor försiktighet vad gäller eldning, då risken för gräsbränder just nu är stor.

Nödvändigt

Stor var den även i fjol, då torkan gjorde att majbrasan slopades på de flesta ställen där Valborgsmäss firades. Vid Knutsbols hembygdsgård vågade man då, efter noggranna förberedelser, ändå tända brasan, men i år meddelar Föreningen Knutsbols hembygdsgårds sekreterare, Birgitta Hultman:

"Förra året gjorde det ovanligt torra vädret att ett eldningsförbud var hotande nära att avstyra firandet. I år är det den osynliga fienden coronaviruset som släcker den efterlängtade vårbrasan. Ingen brasa, inget vårtal och inga älskade vårsånger. Trist och tomt men nödvändigt för att undvika att sprida smittan".

Tipspromenad

Inte heller Degerfors-Nysunds församling tänder majbrasan, som de brukar ha ihop med Åtorps IF och Åtorps utvecklingsgrupp.

– Nej det är helt inställt och jag har inte hört om att vi ska ha nån annan form av Valborgsfirande heller, säger församlingsassistent Lina Nilsson.

– Vi kommer istället anordna tipspromenad längre fram, den 24 maj, så att folk får komma ut lite, säger Åtorps utvecklingsgrupps sekreterare Karl-Anders Andersson.

Brasan kvar

I Svartå ställs det också in, enligt hembygdsföreningens ordförande Leif Spånbo. Man har även ställt in den stora veteranbilsträffen som brukar vara 1 maj i Svartå liksom Nationaldagsfirandet 6 juni.

Kulturcentrum Berget är inget undantag, även de har ställt in årets Valborgsfirande, liksom Brokyrkan i Åtorp, som brukar fira i Persbol.

– Vi har vår brasa kvar sen förra året, då det var brandföreläggande så vi inte kunde elda men vi tänkte elda den i år. Fast nu kommer vi inte ha något offentligt firande, säger Marie Tjärnbro, musiker i Brokyrkan.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.