• idag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

På spaning efter gryningen

Familj
PUBLICERAD:
Ibland tar livet en vändning, som vi inte är förberedda på.

Det kan i bästa fall ge oss en chans att stanna upp och tänka till. Vi kan få syn på saker som vi tagit för självklara, börja uppskatta det vi har på ett nytt sätt. Jag kommer att tänka på det där glaset, som väl de flesta hört talas om. Är det halvtomt eller är det halvfullt? Det beror på vem du frågar.

Maken, sedan 58 år tillbaka, hade förr som vana att samla på kloka ord och talesätt. Dom plockade han fram när familj och vänner var samlade runt bordet. Det kunde bli väldigt spännande och högst personliga samtal, inget kallprat. En dag kom han hem och hann bara innanför dörren innan han började, så engagerad var han av ämnet.

”Tacksamhet föder tacksamhet”, sa han och jag tror jag förstår vad som menas. Om man känner tacksamhet så är det lättare att upptäcka mer och mer, det blir ett positivt tänkande, som ett par inre glasögon man tar på sig. Så växer tacksamheten - man övar upp sig på något sätt. Detsamma kanske gäller gnäll och gny. Det kanske går att öva upp sig där också. Till slut blir man riktigt duktig på att hitta fel och brister, för det är det man letar efter. Då är glaset definitivt halvtomt

Det är härligt att bo nära Rävåsen. Bara ett stenkast bort har jag tillgång till vandringsleder i ett naturreservat med vacker, omväxlande och dramatisk natur. När vi flyttade hit för tolv år sedan var det relativt okänt för mig. En ny värld öppnade sig. Vi brukade åka till en retreatgård i Småland varje år och vandra på stigarna där, bland annat John Bauerleden. Så får vi samma känsla när vi går ut på Rävåsen. Då började vi kalla en sträcka för ”Retreatstigen” och där gick vi tysta i egna tankar en stund. Det är bara fantasin som sätter gränser. Man måste inte åka långt bort.

Ibland när jag vaknar på natten slår jag på teven. Där fanns tills helt nyligen ”Den stora älgvandringen”, hela natten direktsänd på kunskapskanalen, numera endast på SVT Play. Det är så rofyllt och andäktigt, nästan som i kyrkan. Man sitter och väntar och njuter av stillheten. Nätterna är redan kortare där uppe i norr. Tiden går och fåglarna börjar kvittra lite och så småningom växer fågellåten i styrka. Älgar kommer i små grupper, tvekar en stund och simmar sedan över älven och drar vidare. Ljuset kan anas vid horisonten och snart börjar solen skymta fram mellan trädstammarna. Vår spaning efter gryningen är över. Det ljusnar - precis som det alltid har gjort.

Anita Bohl

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.