• idag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Fullmäktige gick till attack i debatten

Politik
PUBLICERAD:
Daniel Ekelund var en av de som tog plats i debatten. Inte minst angående sin egen motion.
Foto: Roger Gleisner
Tisdagens fullmäktige visade upp ett styre och en opposition som gav sig på varandra i en tredelad debatt där ingen ville backa.
Argumentationen blev tidvis hetsig med personliga påhopp, men när den fråga som var tänkt att ta mest plats kom upp så fick kvällen ett hastigt slut.

Sammanträdet startade med en försening då det extrainkallade kommunstyrelsesammanträdet, 90 minuter innan fullmäktige skulle sammankallas, hade dragit ut på tiden.

Väl på plats var det två frågor som såg ut att skapa de stora debatterna. Den ena, som också var den fråga som låg bakom det extrainkallade kommunstyrelsesammanträdet, handlade om det kombinerade vårdboendet i Stråningstorp och bostadsfastigheten på Katrinedal. Den andra var förslaget om att stänga Nickkällans restaurang och flytta över drift och hantering från socialnämnden till folkhälsonämnden.

Det var dock en annan fråga som skapade den mest hetsiga debatten.

– Jag pratade med Martin efteråt och vi skrattade åt det så det var inga hard feelings.

En öppen arena

Orden kommer från Daniel Ekelund (MP) och syftar på den kommentar som tvingade ordförande Anna Ragén (M) att ingripa och säga att personpåhopp inte är acceptabelt. I den hetsiga debatten kring Ekelunds motion om en samordnad varudistribution anklagade Ekelund Martin Hårsmar (M) för att föra en argumentation på en femårings nivå.

– Det blev en ganska hård ton där ett tag men som sagt så pratade vi ut om det efteråt. En av de bästa sakerna vi har i Karlskoga är partiledarträffarna efter där vi diskuterar igenom allt och det gör att vi alltid har haft ett väldigt bra debattklimat.

– Man måste kunna få prata för sin sak i fullmäktige och debatterna kommer ju oftast där för det är där folk utifrån har en chans att lyssna på dem.

Även kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), fick en känga från oppositionen då han ansågs inte lyssna på vad som sades, och replikerade med "Pippi sade en gång att om man hör dåligt så kan det vara bra att köpa en spetsig tvål för att tvätta öronen med".

Efter den hetlevrade debatten fick Ekelund och oppositionen dock se motionen röstas ner efter en votering med 13 röster mot 11.

Röstades ner gjorde även kvällens andra motion från Sverigedemokraterna som syftade till att flytta SFI-verksamheten till socialförvaltningen.

I frågan om de kommunala restaurangerna blev beslutet enligt kommunstyrelsens förslag, där 2,7 miljoner avsätts för Solbringen och Bergmästaren medan Nickkällan avvecklas.

Även den tilläggsbudget på 1,3 miljoner kronor som samhällsbyggnadsnämnden efterfrågat för att riva den gamla X-macken samt förslaget att höja avgiften på familjerådgivning från 150 till 250 kronor röstades igenom.

Abrupt avslut

På frågan om vårdboendet och bostadsfastigheten uteblev dock både debatt och beslut efter att oppositionen yrkat på en bordläggning. Kravet för att genomföra en bordläggning är en tredjedel av rösterna och efter siffrorna 13 mot 11, ännu en gång, flyttades frågan fram till nästa fullmäktige.

– Frågan har varit uppe på bordet i flera år och plötsligt ska ett beslut fattas på 45 minuter. Då blir det väldigt konstigt. Det som vi fick på KS var ett beslutsförslag men det blev problematiskt med den korta tiden. Jag är inte emot förslaget men att få 45 minuter på sig att läsa in sig på ett hyreskontrakt som är av en sådan dignitet är inte rimligt.

Ekelund tror dock att förslaget kommer att bifallas efter att ledamöterna fått tid på sig att sätta sig in i detaljerna.

– Ska vi ha en ansvarsfull politik måste vi ges tid till att läsa in sig och förbereda sig. Jag tror dock att det finns stor sannolikhet till att det går igenom.

Läs också:

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.