• idag
  1 juni
  26°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  16°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Tendens till minskning av smittspridningen

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
En uppmaning om att fira den kommande helgen försiktigt och ett konstaterande att smittspridningen visar en tendens att minska. Så kan man sammanfatta regionens informationsträff som ägde rum på tisdagen.

En av vårens stora helger är på gång.

– Vårt budskap är: Fira gärna, men gör det där du bor. Gör det via Skype, eller med några få vänner. Känner du dig det minsta sjuk ska du självklart stanna hemma, säger Gunlög Rasmussen som är smittskyddsläkare inom Region Örebro län.

Hon påpekar att man ska undvika onödig isolering av äldre.

– Man kan umgås om man håller avstånd och är fullt frisk, säger hon.

Under veckan som gick tog Region Örebro län cirka 1300 prover för coronavirus. Av dem var 15 procent positiva.

Lägre andel

– Det är glädjande, för det är en lägre andel än tidigare. Det talar för att det är en tendens till minskad smittspridning.

1525 personer var rapporterat smittade, varav 795 var personalprover. 111 personer har avlidit.

Inom regionen har man börjat planera för att ta antikroppstester, alltså blodprover som kan visa om man har haft covidsmittan. Det kan bli från ett urval ur personalgruppen och ur befolkningen, till exempel i samband med att man tar blodprov för något annat.

Det är inte någon idé att ta uppföljande topsningar på personer som har konstaterats vara smittade, eftersom topsningstestet inte kan se skillnad på döda och levande virus. Döda virus kan finnas kvar i kroppen en tid efter tillfrisknandet.

Det finns olika riktlinjer på hur länge man ska hålla sig borta från andra människor om man varit sjuk.

Har man haft luftvägssymptom men inte konstaterats ha covidvirus ska man stanna hemma minst två dagar efter att man blivit symptomfri. Samma gäller om man haft covidsmitta med lindriga symptom, men med tillägget att man dessutom ska vänta till minst sju dagar efter insjuknandet.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.