• idag
  1 juni
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

”Jag kan så mycket”

Familj
PUBLICERAD:
”Det är konstigt med mig, jag kan så mycket.” Jag flyttar lite på mig för klossen som trycker under ryggen. Här ligger vi, jag och min ettåring, i tygkojan med gosedjur, tre klossar, en visp, ett leksakspiano, en sko och ett decilitermått. Berättelsen om Lotta på Bråkmakagatan fortsätter i högtalaren. ”Jag kan allting när jag tänker efter.”
När musiken kommer igång går det en halv sekund innan en av oss är på väg ut ur kojan för att dansa. På vägen ligger klossarna och fokus byts. Klossarna är lite kluriga. Ibland fastnar de i varandra och ibland går det inte. Det kryper och svänger i den lilla kroppen. Det är nog en blandning av förväntan och frustration som föder de små rörelserna. Plötsligt blir den helt stilla. Klossarna får totalt fokus. Klick låter det, och glädjen är total. Vi klappar händer och jublar. Lyckan över att kunna lyser i ögonen. Jag skrattar åt reaktionen som är samma varje gång. Det går fem sekunder innan klossarna är delade och processen börjar om.

Känslan av att kunna saker är mäktig. Kunskap ger kraft att våga, förtroende att försöka och vilja att lära mer. Berättelsen om Lotta som kan så mycket ger mig en go känsla i kroppen. Det är något alla barn borde få uppleva. Känslan att kunna, känslan av att förstå och hantera kunskap. Barns förmåga och drivkraft att lära sig saker är både fascinerande och livsviktigt på samma gång. Hela livet tar vi oss an saker och situationer som påverkar oss och som är mer eller mindre centrala i våra liv. Att som barn ha koll på och kunna identifiera vad som är rätt eller fel är viktigt.

Barn har rättigheter som både ska stärka barnets position i samhället och stärka barnets egen situation och delaktighet i sitt liv. Rättigheterna ska också skydda barnet från att fara illa på olika sätt. Barn har rätt att ha kännedom och kunskap om sina rättigheter. Barn anser själva att det är viktigt att de känner till sina rättigheter och att det är viktigt att vi vuxna tar detta på allvar. Inte bara för att det är lag utan för att barn själva ska kunna veta när deras rättigheter kränks och de hamnar i situationer som är fel. För att göra barnets rättigheter allmänt kända för barn krävs det att vi vuxna aldrig släpper frågan utan gör det som en naturlig del i barns liv. Vi tar steg framåt hela tiden. Alla barn i Karlskoga och Degerfors ska kunna känna ”Jag kan så mycket” när de pratar om sina rättigheter.

På karlskoga.se/barnkonventionen kan du som barn och vuxen lära dig mer om barnets rättigheter. Välkommen!

Johanna Palm, folkhälsoutvecklare i Karlskoga Degerfors kommuner

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.