• idag
  1 juni
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  2 juni
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  19°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sandtorpsudden skall utredas

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten vill inte lägga resurser på att utreda Sandtorpsudden.
Foto: Mats Endermark
Läste denna rubrik i tidningen lördagen den 9 maj. Var tvungen att titta efter om jag fått fatt i en gammal tidning så detta var ett dåligt aprilskämt. Men nej, tyvärr. Kommunledningen har alltså pengar över att lägga ner på en utredning om framtida bebyggelse vid Sandtorpsudden.

Nu i dessa coronatider promenerar, springer och cyklar väldigt många människor i olika åldrar på den vackra promenadstigen runt udden varje dag. Vår och höst har Sandviksskolan friluftsdagar för sina elever där. Själv går jag här nästan varje morgon med min hund. En bättre början på dagen är svår att finna. Här ute har vi skådat ekorre, hare, räv, rådjur, bäver och till och med en älg som låg och sov i ett buskage. Här finns också många olika fågelarter både på land och i sjön. Denna vår har vi sett ett tranpar på strandängarna. Kort sagt en plats med många möjliga upplevelser och många andra naturvärden väldigt nära stadsbebyggelsen.

Är det inte detta som gör Karlskoga omtyckt som bostadsort? Många vackra grönområden och många närbelägna tillfällen till vistelse i skog och mark. Vackra och badvänliga sjön Möckeln finns också på väldigt nära avstånd. Vad har man tänkt för alternativ när allt det fina är bebyggt? Ska vi promenera runt i parkeringssnurran vid Kulan eller motionera på allmänhetens tid på Gälleråsbanan?

Satsa istället projekteringspengarna på att rusta upp de fina grönområden som omger staden. Sandtorpsudden skulle behöva en översyn då många murkna gamla träd står farligt nära gångvägen. Många stora träd har vräkts ner denna blåsiga vinter. Tur att ingen kommit till skada. En omgång buskröjning skulle heller inte vara fel. Uppe på kullen finns många gamla fundament efter parkbänkar som en gång fanns. De är nu dolda av tät buskvegetation.Det finns också andra grönområden att ägna omtanke åt, Rävåskullen,Bullerdalen,Immetorps hyttområde. Vi bör särskilt värna de platser som berättar om vår historia. Det är ju tack vare järnet, de gamla hyttorna och bruken som Karlskoga ligger just här. Hyttområdet vid Immetorp är helt igenväxt. Svårt att se att där funnits en hytta. Här skulle behövas röjning och en informationstavla som berättar varför det finns så många fina sinnerstensmurar just här.

Jag har läst någonstans att när Karlskoga Folkets Park skulle byggas anordnades en omröstning bland stadens innevånare. Skulle Parken etableras på Sandtorpsudden eller i kanten av Rävåskullen? Det sistnämnda förslaget fick flest röster. Jag är övertygad om att skulle en omröstning i dag gälla bebyggelse eller inte på Sandtorpsudden skulle förslaget om ett fåtal lyxvillor med tillhörande bryggor på området bli totalt nedröstat. Här tror jag att kommunledningen skjuter sig själv i foten om man offrar dessa nutida och framtida naturvärden i sin iver att locka hit välbärgade skattebetalare och potentiella företagsidkare

Nej, snälla Kommunledningen! För allas bästa, tänk om och tänk rätt!

Orolig naturälskare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.