• idag
  2 juni
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  3 juni
  21°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  4 juni
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  5 juni
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  17°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   1.9 mm

Vårdboende betalar lyxlägenheter

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten är upprörd över byggplaner.
Foto: Roger Gleisner
Tittade just på Kommunfullmäktiges handlingar. En punkt: Bostäder/Vårdboende i Karlskoga intresserade. Den går ut på att bygga ett vårdboende i Stråningstorp och genom att betala en överhyra för vårdboendet skall det finansiera bostäder på Katrinedalstomten.

Nu står det naturligtvis inte så i handlingarna, utan där står; ”Det faktum att vårdboendet har kunnat kombineras med en motprestation i form av anpassade lägenheter i ett anpassat bostadshus i stadskärnan gör dock detta vård- och omsorgsboende unikt lämpat som hyresobjekt.”

Eftersom det inte skrivits i tidningen om ärendet, tittade jag på Kommunstyrelsens handlingar och där fanns inget mer än en kallelse till kommunstyrelsens möte tisdag den 19/5 kl 15.30. Fullmäktige skall sedan ta beslut samma tisdag kl.17.00. Nu skall det gå fort! Demokratin skall sättas ur spel och kommuninnevånarna skall inte ges någon information innan beslut är fattat!

I tjänsteskrivelsen tycker man att ”den viktigaste punkten är ett viteskrav på 50 miljoner som garanterar att bostadshuset i centrum kommer att uppföras som motprestationen till ett 25-årigt hyreskontrakt för vård- och omsorgsboende.”

Är det den viktigaste punkten, när man skall bygga ett vårdboende?

För att vårdboendet skall bidra till lyxlägenheterna med affärslokaler bottenplan, skall de 30 m2 stora vårdlägenheterna kosta 425 kronor/dygn och boende. Det blir alltså en månadshyra på 13.000 kr/mån. Eftersom ingen vårdtagare kan klara den hyran, kommer Karlskogas skattebetalare att stå för merparten.

För att klara den ökade driftskostnaden 2022 är en grundförutsättning enligt tjänsteskrivelsen att driftbudgeten 2021 är i balans efter att hanterats i Kommunfullmäktige i juni 2020. I skrivande stund krävs effektiviseringar 2021 för budget i balans, vilket kräver politiska prioriteringar.

Nu kanske ni förstås varför ni på nämnderna skall spara och få enprocentiga lönepåslag och att ni som bor på Nickkällan, Solbringen och Bergmästaren får er mat och gemenskap borttagna. Ni skall finansiera lyxlägenheterna på Katrinedalstomten!

Karlskoga den 11 maj 2020

Rolf Lindberg (s)

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.