• idag
  26 nov
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  27 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  28 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  29 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  30 nov
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Flugornas herre – på riktigt!

Familj
PUBLICERAD:

För några dagar sedan publicerades en artikel i The Guardian * som handlade om sex tonårspojkar som led skeppsbrott i Stilla havet i mitten av 60-talet. De var alla internatelever som var lite uttråkade och ville ut på havet. Drömmen var att segla till Fiji eller NZ, som de tänkte låg någonstans i närheten. Problemet var att de inte hade någon båt. Så de ”lånade” en båt, packade ner lite förnödenheter och gav sig iväg.

Väl ute på havet blåser det upp till storm, de drev runt på havet i åtta dygn. Så småningom hamnar de på en avlägsen ö i öriket Tonga. Det var mycket sällan som båtar passerade ön. En gång i tiden var ön bebodd av några hundra människor. Under de 15 månader pojkarna befann sig på ön samarbetade de, odlade, byggde gym, gjorde upp eld och de hade fungerande strategier för att överleva – och de hade en plan för hur man agerade när man blev osams.

Den här berättelsen blev filmatiserad men visades aldrig. Nu, mer än 50 år senare, kommer det i dagarna ut en bok och dessutom blir det en dokumentärfilm.

Drygt tio år tidigare, skrev William Golding boken ”Flugornas herre”, en bok om ett antal engelska pojkar som efter en flygkrasch hamnar på en öde ö, i Stilla havet. De evakuerade med anledning av ett kärnvapenkrig. I ”Flugornas herre” uppstår rivalitet mellan pojkarna, där t o m en pojke dödas. Golding lyfter fram att även barn kan vara grymma och utföra ondskefulla handlingar.

Berättelserna är på många sätt lika men den fiktiva berättelsen lyfter fram ondskan och verklighetens berättelse lyfter fram godheten.

Det finns en hel del forskning och experiment kring vad som kan hända när vi hamnar i kris, t ex isolerar oss från resten av ”verkligheten”, frivilligt eller av tvång, och hur vi kommer att agera i grupper. Psykologen Zimbardo skrev boken The Lucifer effect, en skildring om när goda människor utför elaka handlingar. Det finns flera experiment (Stanford Prison, Millgram etc) som visar vad vi kan vara kapabla att göra.

Så, nu publiceras en händelse som ägde rum för ett halvt sekel sedan. Man kan ju undra varför.

De senaste månaderna har varit prövningar för väldigt många människor. I kölvattnet av Covid19 kommer många ”sår” att blottläggas och att den mentala ohälsan kan komma att öka. Därför är det viktigt att vi ser våra medmänniskor och ser vad vi kan bidra med till det gemensammas bästa.

Jag tror att den här fantastiska berättelsen om de sex unga pojkarna som på ett så föredömligt sätt klarade sig genom denna vistelse (okay, de stal en båt – det är obra!) visar hur bra det blir när man tar hand om varandra och hjälper varandra.

Vi behöver varandra. Tillsammans skall vi klara den här krisen.

Kristina Lundberg

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.