• idag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 juli
  17°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Örebro län värst drabbat av corona enligt Folkhälsomyndigheten

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Gunlög Rasmussen, här intervjuad av Radio Örebro.
Foto: Per Lindgren
Örebro län har de högsta siffrorna i landet vad gäller andel smittade av befolkningen. Men det har sin förklaring.

– Enligt Folkhälsomyndigheten har vår region nu högst antal bekräftade fall per invånare. Det är naturligtvis inga roliga siffror, men de måste ses i ljuset av hur mycket tester man gör och – framför allt – vilka kategorier som man provtar, säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen.

När det gäller provtagningen delas befolkningen in i fyra kategorier. I kategori ett ingår personer som är i behov av sjukvård eller som bor på någon typ av vårdboende. Kategori två är personer som arbetar inom hälso- och sjukvård samt inom äldrevården och funktionshinderomsorgen. Kategori tre är personer inom annan viktig samhällsverksamhet och kategori fyra andra delar av samhället.

Gunlög Rasmussen konstaterar att det skiljer sig åt mellan regionerna i vilken utsträckning de olika kategorierna testas.

– När det gäller kategori ett har möjligheterna att testa varit ganska lika mellan regioner, så ska man jämföra siffror det är framför allt patientproverna man ska jämföra.

Hon berättar att man inom Region Örebro län var tidigt ute med att testa personal inom vård och omsorg och har tack vare gott samarbete inom regionen kunnat utföra många prover på personal, vilket delvis förklarar de höga siffrorna.

Nedåtgående trend

Tisdagens siffror över coronasmittan visar att totalt 1686 personer i länet har konstaterats vara smittade. Av dem är 888 personal.

– Det är 52 procent, vilket är högt om man jämför med nationella siffror.

Även när det gäller antalet genomförda tester ligger länet högt jämfört med rikssnittet.

Gunlög Rasmussen påpekar att det trots allt är en nedåtgående trend när det gäller smittspridningen. Räknat på enbart patienter har antalet nya fall minskat sedan vecka 15. Räknar man även in personalen har trenden varit minskande sedan vecka 17.

– Det betyder inte att vi ska slå oss till ro. Vi har nya fall varje vecka och vi har en fortsatt smittspridning i länet. Vi måste hålla i smittskyddsåtgärderna. Det är viktigt!

Hittills har de siffror som Region Örebro län presenterar bara gällt för länet i stort. Många har efterfrågat siffror på kommunnivå.

– Det ska vi snart börja med, men det blir inte i absoluta tal utan i antal fall per tusen invånare. Vi kommer inte att börja presentera siffror på hur många patienter som ligger på länets olika sjukhus. Det är inte relevant eftersom det inte bara är Karlskogabor på lasarettet i Karlskoga och örebroare i Örebro, förklarar Gunlög Rasmussen.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.