• idag
  4 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.6 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Frihet under eget oansvar

Familj
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:

Det är Din uppgift är att se till att den inte nuddar marken. Vissa människor har den där särskilda förmågan att bli lyssnade till utan stora åthävor. Jag kan inte komma ihåg att min pappa någon gång ens behövde höja rösten, sa han något så var det så, det var liksom inte öppet för debatt. Nu stod jag där med armarna rakt ut i full koncentration och lät tyget falla i stora veck i min famn när min pappa, mycket försiktigt för att inte trassla till linorna i blåsten, sakta sänkte ner flaggan strax innan solnedgång. Därefter vek vi tillsammans den som jag tyckte enorma flaggan. Det var lite högtidligt och en procedur som upprepades varje flaggdag och högtidsdag. Däremellan skulle alltid en vimpel pryda flaggstången. För ett antal år sedan fördes en infekterad debatt om lämpligheten att hissa den svenska flaggan på våra skolgårdar. Ett absurt och alldeles självpåtaget krav helt i linje med att utplåna allt som kan uppfattas som svenskt, en rädsla för att väcka möjlig anstöt hos någon med ett annat ursprung. I avsaknad av flaggstång gick jag istället raka vägen och köpte två fasadflaggor till både fram och baksidan på huset. Här skulle flaggas dygnet runt. Jag har förövrigt aldrig hört något sådant krav komma från någon med ett annat ursprung.

Ungefär var tredje svensk firar ”ett normalt år” Svenska flaggans dag tillika Sveriges nationaldag. Andelen har faktiskt ökat de senaste åren och en orsak kan vara just andelen nysvenskar som ofta med glädje och stolthet firar sin nyvunna nationalitet. För oss andra som tar det mesta för givet här i världen så kan det vara lite svårare att känna samma entusiasm. Vi är kanske mest bara glada över en extra ledig dag där vi med lite tur får möjlighet att sätta fart på grillen igen. Sannolikt kan en orsak vara att de flesta av oss bara har en ganska vag bild om vad vi egentligen firar. Däremot brukar vi ha rätt bra koll på annat, som om vi exempelvis ska kompenseras med en annan ledig dag när nationaldagen som nu infaller på en lördag. Det finns faktiskt en viss ironi i detta förhållande.

I Sverige tillämpar vi frihet under eget ansvar, eller oansvar som många andra länder skyller oss för just nu. Den som lever får se som det brukar heta, otålighet är ju en mäktig egenskap att bemästra.

I år när det gemensamma firandet med knätofsar och gräddtårta pausar tändas istället tusen och åter tusen grillar runt om i vårt vackra land, så även hemma hos Helges som nu önskar alla en skön sommar.

Leif Helge, informatör Karlskoga församling

,

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.