• idag
  4 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   3.6 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi behöver lära oss att tycka om varandra

Familj
PUBLICERAD:
Foto: Anna-Stina Tallmyren

Jag sitter på trappan ute i solen. Telefonen ligger i min ficka. Och sedan rätt som det är så tittar jag på den istället för på allt som växer och flyger och kvittrar. Ibland tänker jag att jag ska sluta använda Facebook.

Samtidigt får jag reda på så mycket genom att läsa inlägg där. Jag lär mig också mer om mig själv och om vad jag tänker när jag ibland svarar. För någon dag sedan var det en jag känner som hade delat ett inlägg som ställde följande två situationer mot varandra: Mordet på den svarte mannen George Floyd av en polis i USA mot mordet av en vit ung kvinna i Sverige av hennes pojkvän. Inlägget menade att vänstern bara reagerar med stora demonstrationer i den första situationen men hade varit knäpptysta i den andra. Oj, jag blev rädd när jag såg det. Är det någon i min bekantskapskrets som tänker så här… Och sedan var jag modig och svarade. Så här skrev jag:

”Hej xxx !

Jag tänker att det inte är någon poäng i att ställa dessa två situationer mot varandra. Det är två olika typer av strukturellt våld. Ett där människor från den globala majoriteten och främst de med svart hudfärg blir mördade och förnedrade på grund av sin hudfärg. I USA sker det av en institution som borde skydda alla medborgare, dvs. polisen. Det finns inga rationella anledningar till att rasistiska handlingar ska få fortgå år 2020. Jag tror inte det bara är människor från vänstern som arbetar för en värld utan rasism, men om det är så tycker jag att frågan är varför inte människor från andra politiska tillhörigheter engagerar sig?

Och ett där kvinnor mördas av män i sina nära relationer. Också sexism är fruktansvärt och förtjänar uppmärksamhet av människor från alla politiska partier. Nu i coronatider har jag läst att faran för kvinnor oavsett hudfärg ökar när vi blir mer utelämnade till våra familjer. Båda förtrycken behöver uppmärksammas och upphöra. Jag önskar av hela mitt hjärta en värld utan förtryck till mina barn och till alla barn.

Oj, det blev långt. Vad tänker du om det jag skrivit?”

Så vad har klimatet med det här att göra?

Jo, förutom att vi alla lärt oss i skolan om alla människors lika värde så behöver vi människor varandra. För att lösa klimatförändringarna och avbryta den höga hastighet vi utrotar djur- och växtarter på så behöver vi se till att alla förtryck mellan oss människor upphör. Först då kommer vi verkligen kunna ta oss an klimatkrisen. Men vi har inte tid att vänta på att vi fått alla förtryck att upphöra. Vi behöver lära känna varandra och lära oss att tycka om varandra med en gång. Vi behöver ta reda på så mycket vi kan om varandras livssituationer så att vi klarar av att göra saker tillsammans. Den gångna veckan har jag lärt mig mycket som jag inte visste innan om hur det är att vara en människa med svart hudfärg i USA.

PS. Jag fick en tumme upp från min facebookvän som svar på mitt inlägg.

Johanna Ghattas, samordnare för Degerfors klimatnätverk

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.