• idag
  31 okt
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  2 nov
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  3 nov
  10°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Därför har Degerfors och Hällefors flest coronasmittade

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Degerfors kommuns säkerhetssamordnare Per Hilding, förklarar läger med de höga siffrorna för andelen coronasmittade fall.
Foto: Anna-Stina Tallmyren
Degerfors och Hällefors sticker ut i länet vad gäller antalet coronasmittade. Där finns flest smittade per tusen invånare.

9,78 covid -19-fall per tusen invånare visar statistiken i Degerfors och i Hällefors visar siffrorna på 10,17 fall. Det kan jämföras med exempelvis Karlskoga, som har 6,06 fall och Örebro som har 7,64 fall per tusen invånare.

Incidens

Kommunens säkerhetssamordnare Per Hilding, som sitter med i krisledningsstaben och den regionala samverkansgruppen vänder sig till Karlskoga lasarett för att kunna ge oss svar om anledningen till de höga siffrorna.

– Utifrån att man räknar fall per tusen invånare så blir det så i en liten kommun om man där gjort många provtagningar. Det är ett proportionellt incidenstal som blir högre om man tagit många prover. Skulle man lägga ut det på längre tid skulle andra kommuner få liknande siffror, säger Hilding.

Smått blir stort

Det bekräftas även av regionens smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen. Hon ger oss förklaringen:

– För kommuner med lägre invånarantal kan relativt små skillnader i det totala antalet fall i kommunen göra stor skillnad när man tittar per invånarantal. Det kan således räcka med att man haft smittspridning inom en eller några verksamhet för att det syns på ett tydligt sätt i statistiken jämfört med för större kommuner.

– Dessa siffror kan naturligtvis spegla smittspridningen generellt i motsvarande kommun, men går inte att uttala sig om med säkerhet, eftersom provtagning hittills främst skett på personer som varit i behov av vård och omsorg, eller personal inom vård och omsorg. Generellt ska siffror för mindre kommuner tolkas med större försiktighet.

Testad grupp

Hilding berättar att man direkt då man fick första fallet av smitta i äldreboende i Degerfors började med provtagningar. Någon statistik på antalet testade finns dock inte kommunvis, endast på regionnivå och uppdelat på personal- och patientprover.

Nyligen hade man misstanke om smitta i en personalgrupp i Degerfors och då ordinerade man tester.

– Men alla var lyckligtvis negativa i gruppen, säger Hilding.

Covidavdelningen

På covidavdelningen, som öppnades på Västergården, tar man in alla vårdtagare som kommunen har vårdansvar för, både från särskilda boenden och hemtjänsten.

– Vi har också samverkan i västra länsdelen, med Karlskoga och Laxå, där vi hjälps åt. Så det kan även vara vårdtagare från Karlskoga, om de har fullbelagt där och så kommer vi jobba i sommar för att klara om det kommer in fler, säger Hilding och tillägger:

– Det är intressant att se hur fort det svänger, ena stunden är det näst intill fullbelagt och dagen efter har folk flyttats över till Karlskoga lasarett och en del tillfrisknat och lämnat avdelningen. Så det är svårt att se någon prognos, därför måste vi ha allt organiserat för att kunna klara om det kommer in fler. Det är lätt att tro att det är över med krisen, men inget tyder på det. Därför måste vi behålla beredskapen över sommaren.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.