• idag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Boken - ett fantastiskt verktyg

Familj
PUBLICERAD:

Boken är död. Nä såklart inte enligt mig. Utan enligt en insändare i Dagens nyheter i mitten av maj där skribenten vidare förklarar att vår läskunnighet inte är så viktig. Vi kan till exempel lära oss nya yrken muntligt via kollegor som arbetat längre tid. Självklart kom det protester för att motbevisa denna tes, men den är provocerande intressant. Tycker fler att boken är överflödig?

Efter två soliga dagar under Kristi himmelsfärd kom regnet. Jag tog en paus från utelivet (alltså det i naturen), satte mig och öppnade den där faktaboken om Nordirland som jag inte trodde att jag skulle hinna läsa. Plötsligt hade jag läst halva boken medan regn, hagelskur och åska passerade utanför fönstret. Detta är ju ett tecken på att behovet av kunskap och underhållning inte är helt dött. Jag tror inte heller att vi människor någonsin kommer att klara oss utan en god berättelse. Oavsett i vilken form. Människor bär omkring på massor med historier. Tänk om dessa inte skulle skrivas ner? Insändaren påpekar att användandet av bildmediets strömmingstjänster tar över allt mer. Fast det är också berättelser och hur ska vi kunna skapa något bra utan språkkunskaper?

Min kollega hade en teori om att insändaren handlade om att vara trött på finkulturen pekpinnar. Att texten är en del av en populistisk trend där det inte är så viktigt att ha sina fakta iordning, för det viktiga är att någon vågar säga vad ”alla” tänker. Det är också intressant att personen väljer att skriva insändaren i en tidning som DN. En tidning som kräver sin läskunniga läsare och är en del av det etablissemang som skribenten ändå ratar.

För min del finns få saker som är så underbara som att fastna och därefter längta efter boken när en inte får läsa den. Det är som en kort romans som lämnar en tomhet efter sista sidan. Jag tror att litteraturen behövs för både nytta och nöje. Självklart har det skett förändringar som tar bort fokus från den tryckta litteraturen, men texterna finns där i olika former och de är viktiga under hela livet. Vi behöver fortfarande behärska språk för att lära oss tänka självständigt och möjliggöra ett fritt och demokratiskt samhälle. Tekniken måste sedan inte vara ett hot.

På Linköpings universitet finns ett forskarlag som undersöker hur små barns utveckling påverkas av den digitala värld de växer upp i. Forskning kring det digitala samhället är relativt nytt. I historien har boken varit farlig, videon skadlig och nu skärmarna. Rädslor som inte alltid varit befogade. Forskarna i Linköping pekar istället på det som det alltid handlat om och som gör den stora skillnaden, nämligen den vuxnes engagemang. Att samtala och samspela med barnet är vägen till ett språk. Vi föds redo att lära, men vi kan inte göra det själva. Boken är ett fantastiskt verktyg i språkutvecklingen, tryckt som digital. Så nej, jag ser inte något slut på boken, bara en förändring.

Boken är död. Länge leve boken!

Lovisa Sundin, bibliotekarie Karlskoga bibliotek

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.