• idag
  22 sep
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  23 sep
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  24 sep
  20°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  25 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ibland hejdar sig tiden

Familj
PUBLICERAD:
"Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag och något alldeles oväntat sker.

Världen förändrar sig varje dag men ibland blir den aldrig detsamma mer."

Denna dikt av Alf Henriksson kan stämma in på många sätt, men detta år stämmer den in på hela världen, inklusive vårt eget land. Denna vår och försommar har varit annorlunda för oss alla. För studenterna blev det annorlunda. Men examen blev det ändå, och fester blev det för många, om än annorlunda än vad som var planerat från början. De stora festerna blev istället ofta mindre fester, helst utomhus med avstånd, vilket har gått bra i det underbara vädret denna vår och försommar. Även midsommar blev annorlunda. Och födelsedagar har fått firas i mindre sällskap. Det har inte enbart varit negativt. Det har kunnat innebära en djupare gemenskap med de få gästerna.

Men trots det fina vädret, så bär många en oro på grund av varsel och uppsägningar. Man oroar sig för sin ekonomi och hur det kommer att bli framöver. Man kan också oroa sig för sin egen eller sina näras hälsa. Det här viruset kan få oss att tänka om och omvärdera vad som verkligen är viktigt i livet. Vad lever jag för? Vad vill jag lägga min tid och kraft på? Vad vill jag att människor skall minnas av mig, oavsett längden på mitt liv. Det är de verkligt stora frågorna att ställa.

Jag tänker på ännu en författare; Corrie Ten Boom. Hon levde i Holland under andra världskriget. Hennes familj gömde judar undan nazisterna. Därför fängslades hon tillsammans med sin far och sin syster. Pappan dog, och hon och systern fördes till koncentrationsläger, där även systern dog efter en tid. Hon var den enda som överlevde. Hela familjen var djupt troende kristna. Ett citat från Corrie Ten Boom - fritt översatt från engelska: "Oro tömmer inte morgondagen på dess sorg, det tömmer idag på dess styrka”. Hon citerade även sin pappa, när hon ängslades inför det som väntade, efter att de hade upptäckts av nazisterna. Han tröstade sina döttrar med orden: "Ni behöver inte biljetten förrän ni skall gå på tåget". Med det menade han att det hjälper inte att oroa sig för det som ligger framför. Det räcker att vi får biljetten av kraft när vi går på tåget.

I kapitlen 5-7 i Matteus evangelium håller Jesus en lång undervisning, som har fått namnet Bergspredikan. Han uppmanar bland annat människorna att välja att tjäna Gud och inte mammon. Han säger: Sök först Guds rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er alltså inte bekymmer för morgondagen. Den skall själv bära sitt bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga. Jesus säger inte att vi inte kommer att möta svåra stunder och tider, även om vi sätter vår tro till honom. Han säger att Gud har lovat att hjälpa den som tror på honom genom den svåra tiden. Det var också Corrie Ten Booms erfarenhet under tiden i koncentrationslägret. Tiden där var mycket svår, men Gud gav henne kraft att ta sig igenom svårigheterna.

Birgitta Malmberg

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.