• måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

EU:s nya lista: Hit får man åka i sommar

Inrikes/utrikes
PUBLICERAD:
Operahuset i Sydney kan öppnas för EU-resenärer om medlemsländerna godkänner den reselista som tagits fram. Arkivfoto.
Foto: Biancha de Marchi/AAP/AP/TT
Australien, Japan och kanske också Kina finns med när EU-länderna väntas spika sin lista över säkra länder att resa till, utanför EU och Schengenområdet.
USA får vänta i minst två veckor.

EU ska senast under tisdagen ha en lista klar över de första 15 länderna utanför unionen som anses säkra att resa till, bekräftar Spaniens utrikesminister Arancha González Laya i en radiointervju, enligt nyhetsbyrån Reuters.

En preliminär uppgörelse nåddes under ett möte bland EU-ländernas Brysselambassadörer i fredags. Tanken är att tillåta icke nödvändiga resor till och från de länder som under de senaste två veckorna haft färre eller lika många nya fall av covid-19 som genomsnittet i EU.

Osäkert om Kina

Det öppnar i så fall för Algeriet, Australien, Georgien, Japan, Kanada, Marocko, Montenegro, Nya Zeeland, Rwanda, Serbien, Sydkorea, Thailand, Tunisien och Uruguay. Också Kina finns med på listan – men med ett tungt förbehåll: EU kräver att Kina i gengäld ger klartecken för att på samma sätt släppa in samtliga EU-medborgare.

Även de fyra "pyttestater" i Europa som varken ingår i EU eller Schengenområdet kommer att omfattas av öppningen – Andorra, Monaco, San Marino och Vatikanstaten.

Fredagens uppgörelse är tänkt att godkännas av EU-länderna via en skriftlig omröstning under måndagen. Planen är att framöver sedan ändra listan varannan vecka, då fler – eller färre – länder klarar av EU:s smittspridningskrav.

Nej till USA

Covidpandemin fick EU att i mars stoppa allt icke nödvändigt resande till och från resten av världen. Hävandet av dessa åtgärder har utlovats börja i månadsskiftet juni-juli, alltså natten till onsdag.

Bland de länder som tills vidare inte klarar kraven finns USA, vilket väckt oro för politiska konsekvenser bland vissa EU-länder. Samtidigt är det fortsatt upp till varje EU-land att avgöra vem man kommer att släppa in. EU-kommissionen hoppas dock att länderna ska agera gemensamt.

Wiktor Nummelin

Fakta: EU:s yttre gränser

TT

Den 17 mars enades EU:s medlemsländer om att tillfälligt stoppa icke nödvändiga resor in i EU och Schengen-området. Undantag gäller för samtliga medborgare i länderna som vill åka hem samt icke-EU-medborgare som sedan länge är bosatta i EU eller ett Schengenland. Även vårdarbetare, gränsarbetare, transportpersonal, diplomater med flera undantas från stoppet.

Irland, med sin öppna landgräns mot det brittiska Nordirland, ingår inte i de gemensamma åtgärderna.

Resestoppet har förlängts tre gånger om, senast till åtminstone den 30 juni.

Därefter hoppas EU-kommissionen att medlemsländerna gemensamt kan enas om vilka länder man kan öppna till för resor både in och ut ur EU.