• idag
  4 juli
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   2.8 mm
 • söndag
  5 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   3.2 mm
 • måndag
  6 juli
  18°
  • Vind
   7 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 juli
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 juli
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Från 1 juli får alla med coronasymptom testa sig

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Foto: Heiko Junge
Provtagningen i länet utökas ytterligare, vilket innebär att allmänheten kan testa sig för covid-19. Syftet är att ytterligare minska smittspridningen. 1177.se blir navet för provtagningen som plats för både tidsbokning och provresultat.

"Omfattande provtagning av regionens och kommunernas vård- och omsorgspersonal startade tidigt och har succesivt utökats till att omfatta personal inom samhällsviktiga verksamheter. Nu inför vi egenprovtagning och kan på så vis även erbjuda allmänheten med symtom provtagning för pågående infektion med covid-19" säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län, i ett pressmeddelande.

PCR-prov

Från och med onsdag den 1 juli erbjuds allmänhet, som uppvisar symtom för pågående infektion, provtagning för covid-19, närmare bestämt ett så kallat PCR-prov. Tanken är att ökad kunskap om smittan ska minska spridningen av sjukdomen. Provet är kostnadsfritt.

"När du ska provtas är det viktigt att tänka på att du räknas som smittsam tills du fått besked om negativt provsvar via 1177.se. Innan och efter provtagning gäller därför isolering i hemmet och att inte resa kollektivt. Vid själva provtagningstillfället måste du gå utevägen direkt till provtagningen och får inte gå in någonstans där du kan smitta andra" säger Gunlög Rasmussen.

God kapacitet

"Vi kommer att ha en god kapacitet att erbjuda länsinvånare med symtom för covid-19 tider för provtagning och vi tror att intresset i början kommer att vara stort. Vi vill samtidigt vara tydliga med att enbart länsinvånare som har symtom på covid-19 beställer och bokar tid för provtagning. Symtomen ska ha funnits minst 24 timmar" säger Anne Svensson, regional samordnare för utökad testning, Laboratoriemedicinska kliniken, Region Örebro län, i pressmeddelandet.

Beställ på 1177.se

Man beställer provtagning genom att logga in på 1177.se med hjälp av e-legitimation, till exempel mobilt Bank-ID. När man har loggat in klickar man på "Covid-19 Örebro län" under rubriken "Regionen rekommenderar" för att beställa provtagning och sedan boka tid. Det är även på 1177.se man sedan läser av provsvaret.

Provtagningen sker antingen på någon av länets covid-mottagningar eller på någon av länets provtagningsstationer.

Skicka ombud

I nuläget finns covid-mottagningar vid USÖ, Karlskoga lasarett och Lindesbergs vårdcentral. Provtagningsstationer finns vid vårdcentralerna i Kopparberg, Hällefors, Askersund och Laxå.

Har man inte möjlighet att ta sig till något av de ställena kan man i stället skicka ett ombud, till exempel en nära anhörig, som hämtar ett provtagningskit åt en. Man tar provet på sig själv hemma och sedan lämnar ombudet tillbaka provet.

Testet går till så att prov tas från näsan samt att man får lämna gurgelprov. Man tar provet på sig själv enligt instruktioner.

Antikroppstest

För den som har tillfrisknat finns även ett annat test. Region Örebro län erbjuder från och med den 1 juli ett antikroppstest i mindre skala mot en avgift på 200 kronor. Det ingår inte i högkostnadsskyddet.

Även den provtagningen beställs och bokas via e-tjänsten på 1177.se. Du ska ha varit frisk minst 14 dagar innan du tar provet, för att se om du tidigare genomgått en infektion.

Så här jobbar KT och Kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.