• torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  1 nov
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Jag saknar logiken

Ledare
PUBLICERAD:
Foto: Roger Gleisner
Jag är som Skalman i Bamse. Jag vill veta varför saker och ting händer, jag vill ha ordning och reda och logik. Och det är just avsaknaden av detta som är det jobbigaste för mig när det gäller att hitta en vardag i Corona-tider.

Jag får inte ligga för nära folk på stranden, men fotbollsspelare får ha rejäl kroppskontakt när de kämpar om en boll.

Vi rasar kollektivt när tusentals människor demonstrerar på Sergels Torg, men ingen lyfter ett ögonbryn när folk snubblar över varandra i Nordstan i Göteborg.

Jag får inte åka till Norge – om jag inte är Gotlänning vill säga. För då anses det tydligen OK att köra tvärs över Sverige (jag lär vara tvungen att stanna och tanka och gå på toa på vägen) och sedan in i Norge.

Jag får inte åka till Finland – om jag inte har ett hus där. Att vara husägare är tydligen någon sorts garant för att jag inte smittats av corona.

Jag kommer inte att få gå på Liseberg år, men om jag vill bada i Gustavsvik är det helt OK.

Jag är ingen epidemiolog, det är helt sant. Alltså kan jag inte ha synpunkter på innehållet i de rekommendationer vi fått de senaste månaderna. Jag kan inte med trovärdighet ha åsikter om huruvida Sveriges strategi är bättre eller sämre än någon annans.

Men jag har ägnat hela mitt yrkesverksamma liv åt att försöka nå folk med information och nyheter, dessutom anser jag mig vara normalbegåvad. När det gäller kommunikationen anser jag alltså att jag kan ha en åsikt.

Och min åsikt är att Folkhälsomyndigheten har misslyckats med att kommunicera orsak och verkan. De har fallerat i sina försök att förklara för oss varför vi ska göra si eller så. De har inte med logik kunnat få mig att förstå varför en åtgärd – som i mina ögon är helt kontraproduktiv gentemot andra – ska fungera så bra.

Jag har verkligen varit lydig. Löjligt lydig.

Tills jag fick köra i två timmar. På den tiden hinner jag till Karlstad i Värmland, till Vansbro i Dalarna, till Södertälje i Stockholm, till Motala i Östra Götaland och till Västerås i Västmanland. Där någonstans började jag tappa riktning och fokus i hur mitt bidrag till minskad smittspridning ska se ut.

Om det inte är så enkelt att myndigheterna tror att det svenska folket kommer att göra revolt om vi inte får någon form av semester innan det är dags för höst och vinter. Eller att samhällets kostnader för en helt kraschad besöksnäring och obefintlig handel skulle bli irreparabla. Eller att den hemska sanningen är att vi ändå kommer att få leva med corona under överskådlig framtid, så det är ingen idé att försöka gömma sig helt och hållet från den.

Oavsett vilket: säg som det är!

Så att jag förstår varför jag ska göra si medan andra får göra så.

Catarina Lindström

Detta är en ledarartikel som uttrycker Karlskoga Tidnings politiska linje.