• idag
  15 aug
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Bara tomma ord om BB

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenterna menar att det som sagts om att öppna BB i Karlskoga bara varit tomma ord.
Foto: Hasse Holmberg / TT
När Karin Sundin och Andreas Svahn i olika uttalanden försöker förhala givna löften och beslut om att förlossningen på BB-avdelningen i Karlskoga skulle öppnas skyndsamt för flera år sedan var det tydligen som mycket annat bara dimridåer eller lögn.

Första berodde stängningen av att det fattades personal på USÖ under deras semesterperiod. Klart, då deporterade de personal från Karlskogas BB. Med påföljd att de ”tillfälligt” behövde stänga förlossningen där. Sedan blev det brist på barnmorskor och annan personal även under andra tider. En av anledningarna var att barnmorskor och annan personal från Karlskoga tröttnade på resor och Örebros mottagande och i stället slutade eller sjukskrev sig.

Sannolikt mest för att lugna upprörda karlskogabor föreslog sedan representanter för regionstyrelsen att de skulle arbeta för att få till stånd en privat upphandling av bl.a. förlossningen på Karlskoga BB. Tyvärr på grund av organisationen och lönsamhet blir det nog tyvärr ingen sådan upphandling.

Nu i vår kom sedan Coronan. Dålig organisation och akutberedskap, personalbrist och en ledning som tydligen inte är vuxen uppgifterna och en ekonomi i obalans gjorde inte saken bättre. Det hör till att det nu är dubbelt så många tjänstemän och konsulter som vårdpersonal i regionen.

Ekonomin och ”utvecklingen och centraliseringen” skyller de nu på varför de måste stänga ner ännu flera väl fungerande avdelningar i både Karlskoga och Lindesberg.

Vad det så här vården i Folkhemmet Sverige skulle bli?

Flera medlemmar i Karlskoga förlossningen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.