• idag
  15 aug
  27°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  18 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  19 aug
  25°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skydda lantbrukarna

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten menar att lantbrukare måste skyddas mot aktioner från djurrättsaktivister.
Foto: Daniel Ochoa de Olza

De kallas för ”djurrättsaktivister”, men de är allt annat än idealistiska djurälskande ungdomar. Fråga den lantbrukare som har blivit utsatt för deras så kallade aktivism, som påminner mer om extremism.

Att utsättas för en djurrättsaktion på sin egen gård drabbar inte bara ens levebröd, det drabbar hela familjen. Marcus Hjelm, utredare på Centret mot våldsbejakande extremism (CVE), liknar det vid den otrygghet som uppstod när högerextrema demonstrerade i Almedalen (GP 30/6). Skillnaden är bara att i Almedalen kunde polisen vara på plats efter 30 sekunder – men lantbrukaren är ofta ensam ute på landsbygden, långt från polis och ordningsmakt. Otryggheten gör att lantbrukare tvingas lägga ner på grund av aktivisternas agerande. Och de som producerar högkvalitativa, sunda och goda svenska matvaror blir tyvärr färre.

Och vad gör regeringen – medan gårdar läggs ner och lantbrukare och deras familjer hotas till livet? Inte mycket. I mars 2019 utlovade justitieminister Morgan Johansson (S) en utredning om att lagen om olaga intrång hos våra lantbrukare ska ses över så att de verkligen kan skyddas från militanta djurrättsextremister. Efter denna utfästelse i riksdagens kammare har det dock varit väldigt tyst från ministern i frågan trots påstötningar med både skriftliga och muntliga frågor.

Femton månader efter att Johansson utlovade utredningen så verkar det som att en (1) utredare till slut ska ta sig an ämnet. Det är positivt att någon på justitiedepartementet äntligen tittar på frågan men problemet med militanta djurrättsaktivister förtjänar större uppmärksamhet. Det förtjänar en hel utredning vilket tidigare utlovats.

Under tiden som Sveriges lantbrukare har väntat, och fortsatt väntar, på ministerns agerande har det tyvärr inte varit lika stilla från djurrättsaktivisternas håll. De fortsätter att förstöra och terrorisera genom att agera mot både lantbrukare och jägare, utan någon som helst hänsyn till konsekvenserna.

Djurrättsextremismen är ett reellt hot mot människors liv och livsverk. Därför har Kristdemokraterna gång på gång pekat på att kampen mot djurrättsaktivisterna måste skärpas. Polisen måste ges större resurser, för att brotten verkligen ska kunna tas på allvar. Detta rör sig om våldsam politisk extremism.

Det behövs ett riktat polisarbete med speciella grupper inriktade på ideologiskt motiverad brottslighet. På 1990-talet fanns en specialgrupp inom polisen som särskilt arbetade med ideologisk djurrättsmotiverad brottslighet. Därigenom kunde man få en bättre inblick i de grupper som stod för brottsligheten.

Djurrättsextremister bör, snarast klassas som våldsbejakande extremister. Då kanske statsrådet och justitiedepartementet äntligen skyndar sig för att möta hotet från extremisterna mot våra lantbrukare.

Kjell-Arne Ottosson, riksdagsledamot Kristdemokraterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.