• torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vi behöver en lagstiftning anpassad till verkligheten

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Claudio Bresciani / TT
Den senaste tiden har dessvärre många i Karlskoga påverkats av den ökande ungdomskriminaliteten och dess följder. Varje fall av hot, rån och misshandel är ett misslyckande och dagens situation är inte acceptabel vilket inte minst de senaste dagarnas insändare i lokaltidningen och inlägg i sociala medier med all önskvärd tydlighet visar.

Jag lider verkligen med de som på olika sätt drabbats. Det står klart att många anser att varken socialtjänsten eller polisen gör tillräckligt samtidigt som vi politiker inte bryr oss. Jag kan garantera att vi i högsta grad bryr oss men en omständighet som måste beaktas är att dagens lagar och regler inte är anpassade till den negativa utveckling med ökad brottslighet bland unga som vi nu upplever. Mycket av det som signaturen ”osäker medborgare” föreslår är i högsta grad klokt och rimligt men omöjligt med dagens lagstiftning. Om socialtjänsten efter omfattande utredningar av en underårig ansöker om vård med stöd av LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) men Förvaltningsrätten säger nej blir det ytterst svårt att agera på ett tydligt sätt. Om polisen griper en minderårig för ett mycket grovt brott kan den misstänkte vara tillbaka på gatan redan samma dag, helt i enlighet med gällande lagstiftning. I mina ögon totalt oacceptabelt varför jag anser att lagarna måste anpassas till den verklighet vi lever i. Jag vill i sammanhanget nämna några förändringar av rådande lagstiftning som Moderaterna föreslår för att skapa bättre förutsättningar att komma åt den grova kriminaliteten bland unga.

• Utred sänkt straffmyndighetsålder

• Straffen för rån behöver skärptas till lägst ett år och sex månaders fängelse

• Undanröj alla sekretesshinder för att information om unga ska kunna delas mellan polis och socialtjänst

• Åklagare ska ha möjlighet att fatta beslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU vid brottslighet

• Häktning av unga lagöverträdare ska ske i fler fall än i dag, då brottet är allvarligt och det finns risk för återfall

• Staten bör ta över ansvaret för unga som är grovt kriminella och inrätta en särskild enhet inom Kriminalvården för denna grupp

• Socialtjänstens uppdrag att prioritera det förebyggande arbetet ska förtydligas i socialtjänstlagen

Ny lagstiftning är inget som vi har rådighet över i Karlskoga kommun och lagändringar brukar ta tid så här och nu måste vi fortsätta att göra vad som är möjligt utifrån dagens förutsättningar. Samarbetet mellan kommunens förvaltningar, bolag och polisen i EST-gruppen är värdefullt men det kanske viktigaste är att vi alla hjälps åt på olika sätt och då är viljan att anmäla såväl oro som brott väsentlig. Allt som kan göras för att minska ungdomsbrottsligheten ska göras och de resurser som krävs kommer vi att säkerställa men en modernare lagstiftning skulle otvivelaktigt ge oss en bättre möjlighet att reagera snabbare och tydligare mot kriminaliteten bland unga.

Tony Ring

Kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga

Läs mer:

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.