• måndag
  28 sep
  17°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad säger det att inneha ett körkort?

Insändare
PUBLICERAD:
Det finns en del som totalt negligerar alla trafikregler, trots innehav av körkort, så varför skulle nu ett körkort för vattenskoter, lösa problem till sjöss, när körkort inte löser problem i vägtrafiken. Det undrar insändarskribenten.
Foto: Maja Suslin/TT
Nu är det slutlekt, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som vill ha krav på körkort för vattenskoter och ger därför Transportstyrelsen uppdraget att ta fram ett förslag till förarbevis och obligatorisk utbildning för att få köra vattenskoter.

Tänk om det var så enkelt, att ett körkort eller ett förarbevis skulle lösa alla problem och dessutom medverka till att ett fordon framförs enligt gällande regler.

Tanken kan tyckas god om ett körkort eller förarbevis för vattenskoter skulle bidra till vanligt sjövett och sunt förnuft.

Men varför nu denna tanke, när vardagstrafiken på land ser ut som den gör! Trots att alla bil och Mc-förare har utbildning och giltigt körkort, håller inte alla fastställd hastighet eller avstånd till framförvarande fordon, en del glömmer eller negligerar att göra tecken under färd, stannar inte vid stopptecken eller felparkerar bilen så att räddningsfordon inte kan rycka ut vid drunkning etc.

Det finns en del som totalt negligerar alla trafikregler, trots innehav av körkort, så varför skulle nu ett körkort för vattenskoter, lösa problem till sjöss, när körkort inte löser problem i vägtrafiken.

I dagsläget finns i Sverige Vattenskoterförordningen som bland annat reglerar var det är tillåtet att framföra en vattenskoter. Denna har Polisen och Kustbevakning valt att inte tillämpa, då förordningen strider mot EU-lag, som står över svensk lag. Det gör att det går att bryta mot förordningen utan att det får några konsekvenser.

Lämpligt hade varit om infrastrukturminister Tomas Eneroth först såg till så befintlig Vattenskoterförordningen kan tillämpas och kanske också revidera denna, innan det krävs förarbevis eller körkort för vattenskoter.

Nej -Tomas Eneroth, satsa denna vattenskoterutbildning i stället på en kompletterande vidareutbildning till alla Sveriges trafikanter, såsom bilförare (kanske vart femte till tionde år) Mc och mopedförare, cyklister och gångtrafikanter i stället för krav på Körkort för vattenskoter. Det hade förmodligen gjort större nytta i vårt dagliga liv.

Kan heller inte tänka mig att där skulle finnas resurser för kontroll av bestämmelser eller körkort på sjön, när de inte finns tillräckliga resurser för att övervaka vägtrafiken.

Vid 15 års ålder går det i Sverige att ta AM-körkort, för Moped klass I (kallas ibland EU-moped) som också innefattar behörighet för framförande av en så kallad ”mopedbil”. Utbildningen genomförs med en tvåhjulig moped och eleven får ingen körträning med ett fyrhjuligt fordon, inte heller lära hur en ”mopedbil” ska köras eller t.ex. placeras i vägens körfält. En sådan utbildning främjar definitivt inte trafiksäkerhet.

I Sverige finns lite över 13 000 registrerade ”mopedbilar” och med dessa inträffar runt 60 olyckor per år, som leder till personskador. Hade kanske varit en fördel att satsa på rätt utbildning för dessa ”mopedbils” trafikanter, före ett införande av vattenskoterkörkort.

Boo Nilsson

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.