• idag
  13 aug
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  26°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  16 aug
  27°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  17 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vill du ändra dig?

Krönikor
PUBLICERAD:
Visst har ni också fler jeans i byrålådan än vad ni egentligen behöver? Jag kan i alla fall erkänna mig skyldig. Det kanske egentligen inte är så konstigt? Alla vill vi passa in och följa de nya trenderna som kommer upp på catwalken under Fashion Week i New York eller som Gigi Hadid har på sig när hon blir fotad av paparazzis. I dagens samhälle vill få sticka ut och de flesta vill känna sig som "en i mängden".

Visst tar ni också ofta bilen istället för att cykla till skolan eller jobbet? Det blir ju helt enkelt mycket smidigare och du slipper frysa, bli för varm, bli blöt eller utmattad. Sminket kan inte förstöras och håret kan inte åka ur den perfekta hästsvansen som du har spenderat halva morgonen att få till rätt. Du behöver inte heller ta ut dig så att det ser ut som att du har sprungit ett maraton när du har kommit in på kontoret, men vad är det värt? Är det värt att påverka klimatet negativt varje dag istället för att bara ta en cykeltur på tio minuter varje morgon?

Överkonsumtion i det moderna samhället är tyvärr alldeles för vanligt och något som de allra flesta av oss bidrar till oavsett om vi själva är medvetna om det eller inte. Oavsett om det handlar om överkonsumtion av kläder eller bensin och andra fossila bränslen är de stora och negativa komponenter i vårt ohållbara samhälle.

Kläder är för mig och många andra ett stort intresse och ett sätt att visa sin personlighet. Trots det klär vi oss alla nästan likadant. Det som är inne och trendigt blir ofta det vi, så småningom, uppfattar som snyggt och som något i vår stil. Du har säkert, som jag, inte heller tänkt på miljöaspekten i tillverkningen av kläder och hur det skadar människor, djur och natur i form av barnarbete, underbetalt arbete och utsläpp av växthusgaser. Jag har helt ärligt aldrig tänkt på att mina tröja från HM har släppt ut mer växthusgaser än min flygresa till Grekland har gjort. Man tänker liksom på något sätt att det enda som släppts ut vid tröjans tillverkning har varit det som krävs för att tillverka tyget, man tänker aldrig på hur långt den faktiskt fraktas. Därför är närproducerade kläder minst lika viktigt som närproducerad mat.

Alla ni som har mer än tjugo minuters cykeltur till skolan eller jobbet klandrar jag inte, visst är det inte optimalt att cykla eller gå på vintern, men på sommaren kan det kanske vara bra för att förbättra hälsan och konditionen. Jag tror att det är viktigt att även se de enorma och positiva hälsoeffekterna. När du tänker efter kanske det är värt att förlänga ditt liv och minska riskerna för hjärt- och kärlsjukdom genom att ta cykeln eller gå istället för att ta bilen. På så sätt hjälper du, inte bara dig själv, utan också planeten. Om nu varken att ta cykeln eller promenera till skolan eller jobbet är ett alternativ är bussen, tunnelbanan eller spårvagnen ett bättre alternativ än bilen.

För att summera. Överkonsumtion är ett stort problem i samhället, men du kan hjälpa till! Är du en av dem som följer alla modetrender? Följ då trenden som är inne nu, secondhand-kläder! Är du en av dem som tar bilen till jobbet varje dag trots att det skulle ta dig fem minuter att cykla eller tio minuter att gå? Ta då istället cykeln eller bussen!

Det är inte svårt att göra skillnad och även de minsta sakerna räknas. Är du villig att ändra dina vanor för att hjälpa klimatet?

Alice Wallentinson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.