• idag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Uppmanas att ta TBE-spruta

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Coronatider har gjort att folk stannar hemma och besöken i länets naturskyddsområden har slagit besöksrekord. Det har i sin tur har gjort att många får fästingbett.

"Jag tror att det kan vara lätt att glömma bort hur viktigt det är med vaccinering mot TBE i dessa tider", säger smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen till SVT. Hon påpekar att det inte räcker med en dos, det krävs att man fyller på också.

I år har fyra personer smittats i länet av den fästingburna sjukdomen TBE. Flera av fallen har rapporterats från trakterna kring Lindesberg.

Förra året konstaterades åtta fall och sedan 2015 har antalet fall av TBE där personer smittats i länet ökat.

Den som är yngre än 50 år får vaccination vid tre tillfällen under första året, därefter är man skyddad i tre år innan man behöver ytterligare en dos vaccin. För den över 50 får vanligtvis fyra doser under det första året.

Är man mycket i naturen bör man vaccinera sig.

"Om du är yngre än 50 år får du vaccination vid tre tillfällen under första året, därefter har du skydd i tre år innan du behöver ytterligare en dos vaccin. Är du över 50 får du vanligtvis fyra doser under det första året", säger Gunlög Rasmussen till SVT.

Så här jobbar KT-kuriren med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.