• idag
  30 sep
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  14°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  10°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Sluta vara så fejk!

Krönikor
PUBLICERAD:
Du kanske känner igen det här. Du lägger upp en selfie. Du går in på Instagram igen efter en kvart för att se hur många likes du fått och möts redan av 6 kommentarer som har samma klang, Snyggaste du, Finis, Hur kan man vara så snygg dööör. Och du svarar med det typiska svaret Men du da, Bästa du, Nej det är du som är snygg. Ugh jag spyr på det!

Nu kanske du tänker, vad är det för fel att kommentera något snällt? Nej, det är inte det som är själva grejen. Grejen är att det har bara blivit tomma ord och mer som ett måste att skriva så. Innan du säger, men nej jag skriver det för jag tycker så, och visst ja det kan jag förstå om det till exempel är din bästa vän som lägger upp något. Men let´s be real, det är inte bara dom du kommenterar sådant till. Jag vet hur många som helst av mina kompisar som håller på att kommentera finaste du, smälter, babe, gjorde det ont när du föll från himlen? till folk. Det komiska är att personerna dom skriver det till pratar dom aldrig ens med i verkliga livet. Du kan i princip aldrig ha tittat åt personens håll eller aldrig träffat den, men när selfien kommer upp i ditt feed är det som ni har varit tjenis hela livet. Snälla nån, bara sluta.

Hela plattformen med sociala medier är fejk. För nu ska man inte bara lägga ut de snyggaste bilderna på sig själv, nej nu ska hela ens liv målas upp som en film. Även feeden ska vara så snygga så man kan tro det är ett kollage till en visningslägenhet eller broschyr till en semesterresort. Vad vinner man på detta? Jo ingenting, du förlorar bara massvis med tid som du kunde gjort något vettigare med. För det krävs tid och energi att redigera bilderna, planera vilken ordning man ska lägga ut dom i och så får man inte glömma att hitta dom rätta färgnyanserna till bilden så att den passar in i feedet. Du är inte ensam, i princip alla i dagens samhälle ser upp till influensernas Instagrams och försöker själva eftersträva något liknande. Ja, jag själv föll för denna fejkade fasad. Jag vet inte hur många timmar, och då menar jag TIMMAR, jag har slösat på att redigera mina bilder för att hitta dom bästa färgerna och vad som passar till vad. Jag skäms när jag tänker efter hur mycket tid och energi jag faktiskt lagt ner på detta. Men jag är less. Less på att behöva lägga ner tid och energi så att man bara våndas över arbetet för att lägga ut en bild.

Det vi inte tänker på är att allt som läggs ut på sociala medier är vinklat för att det ska se så bra ut som möjligt. Ja herregud det är värsta propagandasidan där man tävlar om att visa upp det bästa livet och bästa kroppen. Att konstant jämföra sig med till exempel influensers tar enormt mycket på ditt psyke. Att konstant matas med bilder på den ideala kroppen, rätt komiskt att det finns en idealisk kropp egentligen med tanke på att det finns över 7 miljarder människor i världen och ingen kropp är den andra lik. Det gör att folk ser ner på sin egna kropp för att den inte ser ut som idealet. Men det vi inte tänker på är att personerna på bilderna poserar för att få fram sina snyggaste drag och som samhället fungerar kommer man aldrig bli nöjd. För kroppsidealen ändras konstant. För några år sedan skulle man vara jättesmal, några år senare skulle man vara smal med stora bröst och idag ska man vara kurvig med stora bröst, vältränad rumpa men samtidigt få till en getingsmal midja, jag menar är det här rimligt? Varför kan man inte bara få vara sig själv?

Jag är så trött på att en så fånig sak som sociala medier ska ha så stor påverkan på mitt liv, ditt liv, ja allas våra liv. Om vi alla bara kunde sluta bry oss och sluta upp med denna konstanta fejkade fasad, tänk bara hur mycket tid du skulle spara och hur mycket bättre du skulle må. Jag är redo att försöka lägga det här bakom mig, men är du?

Mathilda Stålhandske

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.